Gå til sidens hovedinnhold

Avgiftene nordmenn hater

Er det noe nordmenn elsker å klage over så er det skatter og avgifter. Nå er det bevist igjen.

- Det er helt grusomt høyt, sier en TV 2 Nyhetene snakker med i Karl Johans gate.

Han får støtte av mange. For selv om det finnes unntak, rister de fleste på hodet når du spør dem om nivået på avgifter i Norge.

71 prosent
Ifølge en spørreundersøkelse MMI har gjort for skattebetalerforeningen er det et stort flertall av oss som synes vi betaler for mye avgifter.

- Hele 71 prosent av norske velgere mener avgiftsnivået er for høyt, slik det er per i dag. Bensinavgifter og bilavgifter kommer veldig høyt opp, sier Jon H. Stordrange, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen til TV 2 Nyhetene.

Hatobjekt nummer én er avgift på ny bil: den misliker 76 prosent av oss. Bensinavgiften er heller ikke overraskende upopulær: Like mange misliker den, og 70 prosent synes dokumentavgiften ved kjøp av bolig er noe vi kunne vært foruten.

- Helt naturlig
I kontrast til dette synes 34 prosent av oss at vi betaler for mye skatt.

Redaktøren i bladet Dine Penger er slett ikke overrasket over at dobbelt så mange er misfornøyd med avgiftene, som med inntektsskatten.

- Det er jo helt naturlig at du ikke forstår hvorfor du skal betale opptil flere hundre tusen kroner til staten for å kjøpe en bolig. Det er lengre avstand mellom logikken bak avgiftene, hvor høye de er og hva de brukes til, sier Tom Staavi til TV 2 Nyhetene.

Ville gitt til helse og skole
MMIs undersøkelse viser videre at 55 prosent mener at de bidrar med «passe mye» i inntektsskatt basert på 2006-nivået. 34 prosent føler at de bidrar med alt for mye eller for mye i skatt.

Henholdsvis 64, 57 og 46 mener at arveavgiften, eiendomsskatten og formueskatten er altfor høy eller for høy.

31 prosent av velgerne oppgir at en endring i rentefradraget vil få svært store eller store negative konsekvenser for egen privatøkonomi. I aldersgruppen 25-39 år vil hele 48 prosent få problemer.

Hvis man kunne påvirke hva skattepengene skulle brukes til, ville 43 prosent prioritere sykehus/helse/omsorg og 21 prosent skole/utdanning.

Hva mener du om det norske avgiftsnivået: Ta debatten her

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken