Gå til sidens hovedinnhold

Avholdsmann leder i vinens land

Avholdsmannen Nicolas Sarkozy er i ferd med å greie det umulige.

En meningsmåling i avisen Le Figaro fredag gir Sarkozy en klar ledelse på sosialistkandidaten Ségolène Royal. På målingen får Sarkozy 54,5 prosent oppslutning, mot 45,5 til Royal. Det er en framgang på 2,5 prosentpoeng for Sarkozy fra forrige måling.

Flere målinger etter TV-duellen mot Royal onsdag gir samme resultat. Dermed må Sarkozy finne seg i favorittstempelet foran søndagens presidentvalg.

Må blåse
Av motstanderne blir Sarkozy anklaget for å være en politisk værhane. Men på ett punkt står han fast: Han rører aldri alkohol. Det er ikke så vanlig blant franske politikere.

I tillegg har han fått vinbøndene på nakken etter at han som innenriksminister skjerpet kampen mot promillekjøring på franske veier. Mens begrepet fyllekjøring tidligere ikke fantes i det franske vokabularet, må franske bilister nå finne seg i å måtte blåse støtt og stadig.

Det har ikke falt i god jord hos de mektige vinprodusentene, som ser salget dale på barer og restauranter.

Høflig
Men Sarkozy har ikke vært redd for å møte vinbøndene på hjemmebane. Under et valgkampstopp i vindbyen Sancerre i Loire, tok han vinbladet fra munnen ifølge Spiegel online.

Etter å ha blitt møtt med en høflig velkomsthilsen, kvitterte Sarkozy:

- Jeg hører et spørsmål blant dere, selv om det ikke har blitt stilt: «Hva skjer med politikontrollene»?

- Jeg vet dere ikke liker å høre dette, men vi har flere tusen færre drepte i trafikken på veiene nå. Ingen kan bestride det, fortsatte han.

Svart og hvitt
Ifølge Der Spiegel er dette kjernen i Sarkozys valgkamp. Å ta opp kontroversielle spørsmål før motstanderne gjør det. Dermed griper han initiativet.

I Sancerre lyktes strategien. Etter talen, sa lederen for vindyrkerne at hans poeng var å ikke knytte vindrikking til trafikkdød.

- Men jeg foretrekker likevel en som Sarkozy: En som forteller deg hva som er svart og hva som er hvitt. Resten bryr jeg meg ikke om, sa vinbonden.

Alpene
Nicolas Sarkozy avslutter valgkampen fredag med et besøk i Alpene, mens Ségolène Royal tar innspurten i Bretagne.

På det siste store valgmøtet torsdag i Montpellier i sørvest lovte Sarkozy å forene landet, blåse liv i økonomien og få alle franskmenn i arbeid. Han tok samtidig avstand fra sin tidligere uttalelse om å «bruke høytrykksspyler» mot uromomenter i franske forsteder. Men han sto på betegnelsen «berme» om demonstrantene i de samme bydelene.

Royal, som talte i Lille i nord, oppfordret velgerne til å stemme for et alternativ som appelerer til «de lyse sidene i menneskesinnet, og ikke de mørke».