Gå til sidens hovedinnhold

Avkappet hode returneres til Ghana

Nederland utleverer omsider det avkappede hodet til ashantikongen Badu Bonsu II, 171 år etter hans død.

Det er 171 år siden nederlandske soldater i 1838 kappet hodet av ashanti-kongen Badu Bonsu II i det som i dag kalles Ghana.

Kongen måtte miste hodet for å tilfredsstille de nederlandske slavehandlernes hevnlyst etter at to utsendinger ble funnet drept i skogen.

Funnet på et lager
Hodet ble lagt på formalin og havnet etter hvert ved universitetet i Leiden, der det etter sigende har vært forsvunnet inntil nylig, da det ved en tilfeldighet skal ha blitt funnet på et lager.

Nå skal Badu Bonsu IIs levninger endelig stedes til hvile på tradisjonelt vis i Ghana.

Hodet ble torsdag overrakt til en delegasjon fra ahantafolket under en storstilt seremoni i lokalene til det nederlandske utenriksdepartementet i Haag, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Tradisjonell seremoni
Under seremonien ble det dryppet alkohol på gulvet for å, i henhold til gamle skikker, berolige den avdøde kongens sjel.

Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen uttalte at dette markerte en rituell avslutning på den dystre perioden i landets historie. Han omtalte den nederlandske slavehandelenen på Ghanas gullkyst på 1800-tallet som «avskyelig, beklagelig og flaut».

Ikke ferdig med saken
Ahantafolket som nedstammer fra Kong Badu Bonsu II ønsker tiltaket fra nederlandske myndigheter velkommen, men er langt fra ferdig med saken.

– Jeg er såret, sint. Min bestefar er drept, sier Joseph Jones Amoah, tipp-tipp-oldebarnet til kong Badu Bonsu II, til AP.

Nana Kwekwe Darko III ledet den tradisjonelle markeringen for delegasjonen fra ahantafolket, og ble rørt til til tårer under de rituelle handlingene.

– Jeg vil at nederlenderne bygger skoler og sykehus for mitt folk, sa han til AP i etterkant.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken