Fredag er det 1. mai, offentlig høytidsdag - og fridag.

Men det ønsker FpU-leder Atle Simonsen å gjøre noe med.

- Arbeidernes dag har utspilt sin rolle. Det er ingen kampdag lenger, sier Simonsen til Nettavisen.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet!

- Flere bruker dagen på hagen
Simonsen mener norske arbeidstakere allerede sitter på verdens beste arbeidsbetingelser, og påpeker:

- Det er langt flere som bruker dagen på å gjøre hagen klar for våren, framfor å gå i 1. mai tog, sier han.

- Er det ikke flott at folk får en dag hvor de kan rake i hagen?

- Joda, det er flott det. Men spørsmålet er om det er det som bør være gjeldene for alle i hele Norge, når man ser at det som skjer på 1. mai angår bare færre og færre, sier Simonsen.

Han påpeker at dagen ikke lenger markeres med bare opprop om lønnsoppgjør eller arbeidsmiljø.

- De siste årene har parolene handlet om asylbarn, nei til atomvåpen, Israel/Palestina-konflikten og nynorsk. Noen av årets paroler er «Norge ut av EØS», «Nei til kommunal parlamentarisme» og «Bedre skole», sier han.

- Høyresiden er ekskludert
Han mener 1. mai dessuten er en ekskluderende dag for mange.

- Mange som er opptatt av arbeidslivspolitikk på høyresiden føler seg ekskludert fra arrangementet. Jeg tror at hvis jeg eller andre hadde hatt noen sterke meninger om arbeidslivspolitikk, så ville ikke 1. mai-toget vært en arena for det, sier Simonsen.

FpU-lederen vil imidlertid ikke avvikle selve 1. mai-markeringen.

- Jeg mener at man fremdeles må få lov til å feire 1. mai, på samme måte som Kvinnedagen. Det er en viktig dag for noen, men jeg synes ikke det trenger å være en offentlig høytidsdag der alle blir tvunget til å ta fri på en dag de gjerne ikke har noe forhold til, sier han.

- Heller 8. mai som fridag
Simonsen foreslår heller at Frigjøringsdagen 8. mai eller unionsoppløsningdagen 7. juni, i stedet bør bli en offentlig høytidsdag.

- Det vil heller være på sin plass å velge en annen dag som betyr noe for alle. Slutten på nazistisk okkupasjon fortjener en skikkelig markering. Ikke minst så slipper vi at venstresiden bruker dagen til å fronte det de tilfeldigvis har på agendaen det året, sier han.

Dette er langt fra det første forslaget om å fjerne 1. mai som offentlig fridag. I fjor foreslo Bodø Unge Høyre det samme.

Les saken: De vil avskaffe 1. mai-fridag

- Dette er foreslått mange ganger, men det stanser jo alltid med utspillet?

- Vi får håpe at siden vi sitter i regjering, så er vi i alle fall et skritt nærmere nå enn for to år siden. Jeg håper at regjeringen er enig med meg om at det er på tide, så får vi se om de tør å stå på for de mener er rett, sier Simonsen.