Det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål rundt drapet på Benazir Bhutto (54). Men nå hevder en kontroversiell, pakistansk politiker at han skal avsløre identiteten til dem som sto bak drapet.

Pakistanske medier melder at den frittalende innenriksministeren Rehman Malik skal navngi snikmorderen, som skal være medlem av Pakistansk Taliban (TTP), som skjøt og drepte Bhutto.

I tillegg skal innenriksministeren avdekke flere nye detaljer rundt drapet på Bhutto, skriver The Independent.

Dette skal politikeren ha sagt i en tale til medlemmer av det regjerende partiet Pakistan Peoples Party (PPP) på mandag.

Detaljene vil bli fremmet i en bok som kommer ut 27. desember, som er femårsdagen for attentatet.

- Ingen drap blir oppklart
Norsk Pakistan-ekspert sier det er høyst uvanlig dersom det faktisk stemmer at en politiker skal avsløre hvem som sto bak drapet på Bhutto.

- Den pakistanske tradisjonen har vært at ingen politiske drap blir oppklart. Sånn har det vært helt siden drapet på statsminister Liaquat Ali Khan i Rawalpindi i 1951, sier historiker Terje Skaufjord til Nettavisen.

- Unntaket var den frittalende minoritetsministeren Shahbaz Bhatti som ble drept for to år siden. Han ble drept fordi han var sekulær. Drapsmannen sto fram og ble hyllet, og mange advokater sa de ville forsvare ham uten å ta betaling, sier Skaufjord.

Skutt etter valgmøte
Bhutto, som tjenestegjorde som statsminister i to perioder, ble drept i et attentat i Rawalpindi i 2007. Da hadde hun nettopp kommet tilbake til Pakistan etter å ha vært et tiår i eksil.

Bhutto hadde holdt en tale på et valgmøte da en mann avfyrte tre skudd mot henne mens hun sto oppreist gjennom soltaket på en bil. Kort tid etter eksploderte en bombe som krevde 24 menneskeliv. Det viste seg at en selvmordsbomber sto bak eksplosjonen.

Drapet på Bhutto har generert en rekke konspirasjonsteorier. Bhutto skrev selv i en bok før hun døde at hun var skeptisk til personer innad i sikkerhetstjenesten ISI. Hennes enkemann, Asif Ali Zardari, hevdet det var daværende president Pervez Musharaf som var hjernen bak attentatet, noe Musharaf benekter på det sterkeste.

Les flere urikssaker fra Nettavisen:

Både FN og Scotland Yard, som har foretatt granskninger av attentatet, har slått fast at det var klare hull i sikkerhetsopplegget rundt Bhutto, og at drapet kunne ha vært avverget.

- På en video fra attentatet er det nesten sånn at du kan se hvem som avfyrte skuddene, og likevel ble ikke drapet oppklart, sier Skaufjord.

Omstridt tjeneste
Den pakistanske sikkerhetstjenesten ISI er godt kjent for å ha nære koblinger til militante ekstremister i Pakistan.

- Denne sikkerhetstjenesten er så mangfoldig med alt fra folk som støtter PPP til dem som støtter militante grupper. Det er mange i ISI som ikke føler seg bundet av lover og regler, regjeringen eller organer de er underlagt, sier Skaufjord.

- Hvis han (innenriksminister Malik) går ut med dette, så er det enten fordi de prøver å være litt tøffe og vil ta et oppgjør med disse militante gruppene, eller at de har funnet en syndebukk. Vi får håpe på det første, sier Skaufjord.

Vil ikke utdype
Malik har ikke ønsket å utdype saken overfor The Independent, men har senere hevdet på Twitter at han ble feilsitert av pakistanske medier, og at han ikke skal avsløre identiteten, men vil avsløre flere detaljer.