Gå til sidens hovedinnhold

Avviser likviderings-påstander

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold avviser at de norske soldatene i Irak kan delta i likvidering.

- Det er helt feil at stridsreglene for de norske soldatene er uklare, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold til TV 2 Nettavisen.

Dermed går hun sterkt imot opplysningene fra NRK om at hemmelige stridsregler gjelder for de norske soldatene i Irak åpner for at den norske humanitære styrken kan brukes i aktive kamphandlinger.

- Fordekte operasjoner
NRK melder at avtalen innebærer at nordmennene kan delta i operasjoner uten uniform og uten å tilkjennegi hvem de er. Det kan brukes til å skaffe informasjon, etterretning eller til sikkerhetsarbeid. Fordekte operasjoner kan også brukes til å anholde personer, true dem eller til og med likvidere dem.

Men dette stemmer ikke, sier Krohn Devold.

- Det er helt feil, vi har en egen avtale mellom Norge og Storbritannia som er krystallklar og offentlig. Den overordnede avalen innebærer at all makt for de norske soldatene er begrenset til selvforsvar, sier hun.

- Kan det være uklart hva som ligger i begrepet «selvforsvar»?

- Nei, det er ikke noe som vi finner på fra dag til dag. Det er klare definisjoner på hva som menes med selvforsvar. Norske soldater kan bare angripe hvis de selv eller andre blir utsatt for angrep eller fare.

- Flere eksperter på forsvar mener at reglene som forsvarsdepartementet har undertegnet, viser at de norske soldatene er der for å støtte okkupasjonsstyrken. Tar disse ekspertene feil?

- Jeg vet ikke om de kjent med den overordnede avtalen som vi har med Storbritannia. Enten så har de ikke lest avtalen, eller så har de tolket den feil. Den fremste kompetansen på folkerett sitter i forsvarsdepartementet, og her er det ingen tvil.

- Meget, meget strengt
Krohn Devold sier at den overordnede avtalen som Norge har med Storbritannia står over stridsreglene. Mange av de andre landene som deltar i Irak har ikke en tilsvarende overordnet avtale.

- Engasjementreglene er ikke offentlige, men vi antar at vi har det strengeste regelverket. Landene som ikke har en overordnet avtale har behov for å gå mer detaljert til verks for å gjøre unntak. De norske reglene er meget, meget strenge i og med at vi har den overordnede avtalen om selvforsvar, sier forsvarsministeren.

Debatt i Stortinget
Senterpartiet har bedt om at regjeringen skal redegjøre om avtaleverket som Norge har for Irak-operasjonen. Krohn Devold sier at både Sp-politikere og andre politikere vil få god mulighet til å diskutere Irak-spørsmålet de neste dagene.

- Utenriksministeren skal holde en utenriksrikspolitisk redegjørelse i morgen, og jeg skal delta i Stortingets spørretime onsdag, sier hun.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis