Gå til sidens hovedinnhold

Bakbundet og hengt i avhør

Denne Abu Ghraib-fangen døde i avhør, viser oppsiktsvekkende dokumenter. Bildet av fleipende soldater og den døde irakeren gikk senere verden rundt, og CIA stilte seg uforstående til hans død.

Menneskerettsorganisasjoner er ikke i tvil om at Manadel al-Jamadi ble utsatt for tortur da han ble bakbundet og hengt opp etter hendene, melder AP.

Da bildene av al-Jamadi dukket opp i pressen, avkreftet den amerikanske hæren raskt at han var blitt drept. Detaljene rundt hans død ble imidlertid aldri avdekket.

Nå viser dokumenter som AP har fått tilgang til, at fangen døde i en posisjon som er kjent som en palestinsk henging.

Det er ikke kjent om Bush-administrasjonen har godkjent bruken av denne posisjonen i fangeavhør. Verken CIA eller det amerikanske justisdepartementet ville kommentere saken overfor AP.

Spøkelsesfange
Al-Jamadi skal ha vært en såkalt spøkelsesfange i Abu Ghraib. Det betyr at ingen visste at han var der og det er heller ikke registrert noen steder.

Han døde i en fellesdusj under et avhør som skal ha vart 30 minutter. De som avhørte ham, skal ikke ha vært i stand til å få noe informasjon ut av ham.

Det er fangevokter Jeffery Frost som har forklart seg om den behandlingen al-Jamadi fikk. Han har blant annet forklart at han syns det var utrolig at fangens skuldre ikke hoppet ut av ledd da han ble hengt etter armene.

- Fosset
Obduksjonen viste at al-Jamadi døde av pustebesvær og press mot brystet. Han hadde også flere brukne ribbein. Da han ble tatt ned, fosset blodet fra munnen hans, har Frost fortalt.

- Det var som å skru på en kran, sier han.

Fangen skal også ha blitt slått kraftig av soldatene som pågrep ham, og det antas at posisjonen han ble avhørt i, bidro til hans død. Han døde bare timer etter at han ankom Abu Ghraib. Hva han hadde gjort seg skyldig i, er ikke brakt på det rene.

CIA hevder han sank sammen i løpet av avhøret, og hadde han klart å holde seg på beina, ville han ikke ha blitt hengt etter armene på denne måten.

Fangevokteren på bildet, Charles Graner, er i ettertid dømt til ti års fengsel for fangemishandling.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken