Gå til sidens hovedinnhold

Bakkekrigen har startet

Flere er drept i harde kamper mellom pakistanske styrker og Taliban.

Ifølge BBC har flere personer på begge sider blitt drept etter at Pakistan innledet en bakkekrig med Taliban lørdag.

Lørdag formiddag kom nemlig meldingen om at Pakistan har mobilisert sine styrker for å rykke inn mot Talibans høyborg i Sør-Waziristan.

Pakistanske myndigheter opplyser overfor BBC at de sender 30.000 soldater med støtte av stridsvogner inn mot pakistansk Talibans nye leder Hakimullah Mehsud.

Ifølge pakistanske myndigheter befinner det seg rundt 10.000 opprørere i Sør-Waziristan som er tilknyttet Taliban og Al-Qaida.

Flere hundre drept
Styrkene mobiliserer fra alle kanter. De siste ukene har flere hundre menneskeliv gått tapt i ulike koordinerte terrorangrep i en rekke pakistanske byer. Regjeringen har dermed et enormt press på seg til å håndtere den eskalerende situasjonen.

Det siste terrorangrepet i Pakistan skjedde fredag i den nordlige byen Peshawar. 13 mennesker ble drept da selvmordsbomberen sprengte seg selv i luften utenfor en politistasjon.

USA bevilger mer penger
Amerikanske myndigheter har også uttrykt bekymring over den siste utviklingen.

- Nok en gang truer de militante opprørerne i Pakistan både Pakistan og USA, opplyste pressetalsmann ved Det hvit hus, Bill Burton, i en uttalelse fredag.

Torsdag denne uken bevilget president Barack Obama ytterligere 7,5 milliarder dollar til Pakistan for å bistå dem i den neste femårsperioden.

Les også: Her fjerner han en udetonert selvmordsvest

Pakistansk Taliban har ligget lavt i terrenget etter at lederen Baitullah Mehsud ble drept i august. Dette fikk mange til å spekulere på om gruppen var svekket. Formålet med de siste koordinerte angrepene har trolig vært å vise muskler.

- Det var for å vise pakistanske myndigheter at de har muskler, evne og vilje til å slå til. Og for det andre så kom det nylig en uttalelse fra Talibans leder om at de vil fortsette angrepene inntil pakistanske styrker trekker seg ut av stammeområdene og stanser offensiven, sa Laila Bokhari, forsker ved NUPIs avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering, til Nettavisen tidligere denne uken.

Ulike grupperinger
Taliban består av en rekke ulike grupperinger med ulike motivasjoner og rekrutteringsgrunnlag. Noen har kriminelle motivasjoner mens andre opererer ut fra religiøse og ideologiske motivasjoner.

Det har lenge vært kjent at pakistansk Taliban, afghansk Taliban og Al-Qaida har et sterkt fotfeste i stammeområdene i Waziristan på grensen til Afghanistan.

- Det man er redd for nå er at dette skal spre seg innover mot de store byene. Og man frykter at de blir mer samarbeid mellom de ulike gruppene. Noen hevder at de siste angrepene er tegn på at det ikke er bare pakistansk Taliban som har vært med i planleggingen og utførelsen, sa Bokhari.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken