Gå til sidens hovedinnhold

- Bankene terroriserer hele samfunn

Superinvestor Øystein Stray Spetalen langer ut mot banker og finansinstitusjoner.

I et intervju Magnus E. Marsdal i Manifest Analyse har gjort med investoren og industrieieren Øystein Stray Spetalen tar Spetalen et voldsomt oppgjør med vestlige storbankers rolle i krisen i Europa og med en kapitalisme han mener ikke er bærekraftig. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) mandag etter å ha fått tillatelse til å gjengi intervjuet som senere mandag publiseres på www.manifesttidsskrift.no.

Spetalen mener kapitalismen befinner seg i en krise ov viser til at suppekjøkken og matstasjoner må settes opp i by etter by, fra Hellas og Italia til Spania og Storbritannia.

I Aten overlater arbeidsløse foreldre barna sine på kirketrappa. Vest-Europas befolkninger er rammet det verste økonomiske tilbakeslaget siden depresjonen på 1930-tallet. Eurosonens økonomi ligger an til å krympe også i 2013.

Spetalen mener situasjonen er mer dramatisk enn nordmenn flest kan fatte. Og hovedskylden har bankene.

Miliardæren mener storbankene holder hele befolkninger – som den greske – som gisler og utøver en «finansiell terror» som rammer ikke bare de fattige og offentlig velferd, men hele samfunnets økonomiske helse.

– Det er en gisselsituasjon. Bankene terroriserer hele samfunn. Med råvarespekulasjon driver de matpriser til himmels, eller de setter ulevelig rente på lån stater som Hellas er helt avhengige av. Denne utpressingen rammer befolkningen, og bidrar overhodet ikke til verdiskaping, sier investoren til ManifesTidsskrift ifølge DN.

Kommentarer til denne saken