Gå til sidens hovedinnhold

- Banker, skjerp dere

NA24-TV: Kredittilsynet retter pekefingeren mot bankene.

Kredittilsynet advarer bankene mot å tilby nordmenn lån for å investere i såkalte sammensatte produkter.

NA24 - din næringslivsavis

Laber avkastning
En undersøkelse Kredittilsynet nylig har gjennomført, viser at sparing eller investering i såkalte sammensatte produkter har gitt moderat årlig avkastning på i gjennomsnitt 4 prosent.

Uten lånefinansiering er det likevel få som har hatt direkte tap ved slike investeringer.

- Dersom det samtidig er tatt opp lån for å finansiere kjøpet, er det mange av produktene som samlet sett har gitt tap for kundene, og gjennomsnittlig årlig avkastning er på bare 2 prosent, skriver Kredittilsynet i en pressemelding.

- Bankene må skjerpe seg
I en kommentar sier direktør Bjørn Skogstad Aamo at Kredittilsynet gjennom rundskriv klart vil frarå bankene å gi lån til forbrukere for å investere i sammensatte produkter.

Også når det gjelder andre investeringer i sammensatte produkter, mener tilsynet at bankene må skjerpe seg ved en mer nøktern rådgivning, som bedre får frem kostnadene og de sannsynlige avkastningsmulighetene.

Strengere
Skogstad Aamo opplyser videre at Kredittilsynet har lagt opp til at det strengere regelverket for rådgivning som nå er gjennomført etter nye lover og forskrifter for verdipapirmarkedet, også skal bli gjort gjeldende for bankenes virksomhet på dette området gjennom en ny forskrift som blir fastsatt i nær fremtid.

Kredittilsynet har gjennomført spørreundersøkelsen blant 15 banker om forhold knyttet til sammensatte produkter. Temaer som undersøkelsen omfattet, var blant annet avkastningshistorikk, salg og markedsføring av sammensatte produkter, intern opplæring av rådgivere/selgere, institusjonenes inntekter relatert til produktene, og rådgivere/selgeres økonomiske fordeler relatert til salg av sammensatte produkter.

204319

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat