Gå til sidens hovedinnhold

- Barack er ingen messias

Michelle Obama (43) gjør det klart at mannen hennes ikke blir USAs reddende Messias, selv om paret skulle flytte inn i Det hvite hus i 2009.

Nå kan hun bli USAs første mørkhudete førstedame.

Michelle Obama gir sjelden intervjuer, men lettet likevel på sløret i flere amerikanske aviser i vår. Blant annet sier hun at hun ikke vil la Barack Obamas valgkampapparat forme hennes fremtoning i nominasjonskampen. Hun har også holdt flere taler der hun «avslører» at Barack ikke kan reie opp senga, eller ikke sette inn smøret etter å ha lagt toast.

- Jeg vil at folk skal vite at han ikke er en messias, som kan reparere alt. Han kommer til å snuble, gjøre feil og si ting mange ikke er enig i, sa Michelle Obama i et intervju med avisa USA Today i vår.

Michelle er utdannet ved de prestisjetunge universitetene Princeton og Harvard, og jobbet først som advokat. De siste årene har hun vært én av topplederne ved Universitetsykehuset i Chicago.

Artikkelen fortsetter under videoen:

204455

Viktige førstedamer
Førstedamene har fått stor fokus i årets nominasjonskamp. John Edwards stiller til valg til tross for at kona er kreftsyk. Og Bill Clinton kan gjøre comeback i Det hvite hus som USAs «førstemann». Hos republikanerne lider Mitt Romneys kone av multipell sklerose. Rudolph Giuliani har sagt at han ønsker å ta med kona inn i regjeringsmøtene dersom han blir president.

Førstedamen er svært viktig i USA. Med unntak av James Buchanan, president mellom 1857 og 1861, har ikke USA hatt en ugift president. Familieverdier står sterkt i USA, noe som også er grunnen til at nesten samtlige kandidater bruker familien for alt det er verdt i sluttspurten i valgkampene.

Men førstedamene kan innta svært forskjellige roller. Bill Clinton sa at folket fikk to-for.én da han og Hillary flyttet inn i Det hvite hus i 1993. Hillary gjorde seg spesielt bemerket i arbeidet med Bill Clintons mislykkede helsereform.

Laura Bush har derimot markert seg som en tradisjonell hustru, som spiller en beskjeden rolle i det indre politiske liv.

Unngår feministstempel
Michelle Obama har markert seg som svært dyktig til å samle inn penger til den rådyre valgkampen til ektemannen. Likevel hevder hun at hun ikke har tenkt over hva slags førstedame hun ønsker å være.

- Jeg overlever dette ved ikke å tenke for langt frem i tid, sier hun til USA Today. Hun vil heller ikke svare på om hun gjort seg noen tanker om hun vil jobbe utenfor Det hvite hus.

Likevel gjør hun det klinkende klart at hun vil si hva hun mener, også dersom hun blir førstedame.

- Tror du jeg noengang kommer til å holde munn? svarer hun.

Hun vil unngå å bruke feminist på seg selv.

- Du vet, jeg liker ikke merkelapper. Så dersom du la frem en feministisk agenda ville jeg nok være enig i store deler av den. Men jeg vil ikke identifisere meg som en feminist på samme måte som jeg heller ikke vil identifisere meg som liberal eller progressiv, sier Michelle.

- Matlaging er ikke viktig
Potensielle førstedamer har ikke unngått spørsmål om småkaker, etter at Hillary Clinton for 15 år siden sa hun heller vil jobbe enn å være hjemme og bake småkaker. Dermed fant også småkakene veien inn i USAs kulturkamp.

Under valgkampen i 2000, gikk Al Gore på en liten smell da mediene utropte kona Tipper som taper i en uoffisiell småkakekonkurranse mot Laura Bush.

Det er også grunnen til at førstedamer blir spurt om favorittoppskrifter. Men Michelle avfeier småkakeutfordringen kontant.

- Matlaging er ikke det som opptar meg mest, sier hun.

Spenning i ekteskapet
Et spørsmål som Michelle Obama vegrer seg for å svare på, er om hun hadde støttet Hillary Clinton hvis hennes ektemann ikke hadde vært kandidat.

- Ville jeg ha vært en støttespiller for Hillary dersom ikke ektemannen min var kandidat? Det vet jeg ikke. Jeg ville ha sett på valgkampen på en helt annen måte, sier hun til Washington Post.

Mange førstedamer er svært forsiktige med å uttale seg til pressen, av frykt for å ødelegge for ektefellen. Det gjelder ikke Michelle Obama. Hun har sagt åpent at ekteskapet var preget av spenninger og stress da Barack var opptatt med politikk og hun var hjemme med barna.

Reagerte på navnet
- Barack og jeg har hatt veldig forskjellig karriereliv. Han har hans sine ting, jeg har gjort mine ting. Mitt fokus har vært på å finne ut hva som er det rette for meg å gjøre på bakgrunn av hvor jeg og barna min er i livet. Jeg vil ikke vite hvordan det ser ut i 2008, sier hun til Washington Post .

Hun har flere ganger fortalt hvordan hun møtte sin ektemann. Michelle jobbet ved et advokatfirma i Chicago, da hun fikk beskjed om å lære opp en ny advokat Barack Obama.

Hun reagerte på hans uvanlige navn, og var i utgangspunktet skeptisk til å inngå et forhold til den eneste andre mørkhudete på advokatkontoret. Likevel lot hun seg overtale til en lunsj, og ble med ham på et møte i lokalsamfunnet.

- Folk fant noe genuint og autentisk i det han sa, og det gjorde inntrykk på meg. Jeg visste der og da at Barack Obama var verdt å satse på, sier hun til Washington Post.

Alt om valget i USA

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken