Gå til sidens hovedinnhold

- Bare gjørme igjen

PAYAGALA/OSLO (TV 2 Nettavisen): - Det som har vært her av hus er borte og de bygningene som står igjen, er fulle av gjørme. Det er ingenting igjen her, forteller TV 2s reporter fra Sri Lanka.

Sri Lanka er svært hardt rammet av flodbølgekatastrofen etter jordskjelvet nord for Sumatra den 26. desember, som er målt til 9 på Richters skala.

- Ingenting igjen
TV 2s reporter Finn-Ove Hågensen har tilbrakt de siste dagene i ruinhauger, blant bunnløs fortvilelse og sorg. Onsdag befinner han seg i Payagala, om lag 70 kilometer sør for Colombo.

- Det som var her av hus, er bare borte. Det er bare gjørme og murhus igjen. Folk prøver å rydde opp, men det er utorlig vanskelig. Det er jo ingenting igjen, og der hvor det er noe, er det bare hus fulle av gjørme, legger han til.

Tallene på døde fra Sri Lanka er onsdag oppe i 22.000, og de stiger stadig. 25.000 omkomne har allerede vært nevnt.

I Payagala, der TV 2s reporter befinner seg, har ikke de sentrale myndighetene kommet frem med hjelp ennå. Opprydningsarbeider er i full gang i lokal regi, men situasjonen virker for mange håpløs.

Mangler mat, vann og medisiner
- Folk her forteller meg at 200 er drept i dette området. De har verken prekære ting som tilgang på vann eller strøm. Det viktigste er jo å få dette opp, elektrisitetsnettet er iferd med å bli reparert nå. Men noen steder mangler de medisiner, og det er folk som sulter, understreker TV 2s reporter.

Han forteller om familier som går og plukker rester av tidligere eiendeler i ruiner.

- De er så fortvila, og de ser på deg med bedende blikk. I min naivitet spurte jeg noen her hva de tenkte om fremtida. - Hvordan skal vi kunne tenke på fremtida, var svaret jeg fikk.

Nødhjelp kommer ikke frem
Problemet er ikke at nødhjelp ikke er sendt, men at fremkommeligheten i de kriserammede områdene, er dårlig. Store deler av veinettet er brutt sammen.

- Jeg har ikke noe sikkert tall på hvor mye nødhjelp som er kommet, men jeg vet at det er kommet forsyninger fra en rekke land. Problemet nå er å få det distribuert til de de ulike områdene. Også her er det en jevn strøm av biler og folk som kommer med utstyr, får TV 2 Nettavisen vite.

To nordmenn er døde på Sri Lanka. Ytterligere 50-100 skal være savnet.

Overnattet i ambassadens hage
- Jeg vet at ti nordmenn overnattet på ambassaden i natt, i teltet ambassadøren satt opp ute i hagen.

Det har foreløpig ikke lyktes TV 2 Nettavisen å komme i kontakt med fungerende ambassadør Oddvar Lægreid på Sri Lanka.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken