Gå til sidens hovedinnhold

- Barn døde i amerikansk angrep

De amerikanske militæraksjonene i Somalia skal ha tatt livet av en rekke mennesker, sier overgangsregjeringen.

Amerikanske krigsfly gjennomførte tirsdag tokt over Somalia, etter bombeangrep med fly og rakettangrep med helikopter.

Målet for de amerikanske angrepene skal være de mistenkte i forbindelse med to angrep mot amerikanske ambassader i Øst-Afrika i 1998.

Den FN-støttede somaliske overgangsregjeringen sier flere mennesker har mistet livet i angrepene, melder BBC.

Se video her

Vitner på et av stedene som ble bombet sier fire sivile ble drept.

- Min fire år gamle sønn ble drept i angrepet, sier Mohamed Mahmud Burale til BBC.

Norge har protestert mot bombingen.

Opptrapping
Dette er en ytterligere opptrapping av det amerikanske militære engasjementet i Somalia. Hangarskipet USS Dwight D. Eisenhower ankom kysten av det krigsherjede landet, og amerikanske fly begynte å samle inn etterretningsopplysninger fra hele landet, melder AP.

- Angrepene henger antakelig sammen med at USA støttet Etiopias bekjempelse av de somaliske islamistene, sier forsker ved NUPI, Andreas Vogt, til Nettavisen.

USA har hatt en strategi på bekjempelse av islamister i Afrika også tidligere, og landet setter angrepene i sammenheng med bombingen av de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998.

Afrikafokus
- De har tydeligvis fått støtte til å gjennomføre bombeangrep denne gangen. Afrika har lenge vært et fokusområde for USA i kampen mot terror, sier Vogt.

- Mange vil hevde at slike angrep skaper flere terrorister på lengre sikt, og at det er mer skadelig enn den kortsiktig gevinsten ved et slikt angrep kan rettferdiggjøre.

Forskeren tror det er svært sannsynlig at målene for angrepene virkelig er noen USA definerer som terrorister.

- De vil nok ikke bombe noen bare for å bombe noen, men de har tatt feil før. USA har generelt god etterretningskapasitet, så at dette er grupper de definerer som terrorister på sine lister over terrorister er svært trolig. Om det er al-Qaida eller ikke vet jeg ikke, men det er vel lettere fordøyelig for allmennheten når al-Qaida nevnes ved slike angrep.

Flere angrep
Mandag og tirsdag gjennomførte et amerikansk fly av typen AC-130 minst tre dødbringende angrep mot flere mistenkte medlemmer av al-Qaida i Somalia. Bombeangrepene er de første direkte amerikanske militærangrepene i Somalia siden 1994.

Tirsdag ettermiddag ble det meldt om ytterligere angrep med helikopter i det samme området.

Det er allerede tre andre amerikanske krigsskip som er i ferd med å gjennomføre «anti-terroroperasjoner» langs kysten av Somala.

Soldater lojale til Somalias FN-støttede overgangsregjering og etiopiske styrker drev forrige måned en radikal islamistisk gruppe ut fra Somalias hovedstad Mogadishu. Gruppen hadde da kontrollert store deler av landet i et halvår.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud