(SIDE2): - «Synes folk flest kunne drikke mindre akkurat i jula. Jula er barnas tid og da synes jeg flere kunne tatt hensyn til det. Det er altfor mange barn som gruer seg til jul fordi det er mye alkohol i bildet».

Det skriver en av respondentene i vår undersøkelse: «Alkoholvaner i jula». I undersøkelsens siste spørsmål blir man bedt om å skrive inn generelle kommentarer til alkoholvaner i jula, og et markant flertall mener alkohol og fyll preger for mye av juletiden.

Les reaksjonene nederst på siden.

Dropp alkoholen helt
Resultatet viser også at 23 prosent drikker seg litt eller altfor full på julaften.

- Det er trist hvis de er sammen med barn. Det er akkurat det barn ikke liker, sier Trine Stensen Lunde ved «Av-og-til», tidligere Alkokutt til Side2.

Sammen med en rekke veldedighetsorganisasjoner oppfordrer de til en alkoholfri julaften.

Stensen Lunde påpeker nemlig at altfor mange barn har en dårlig jul. Hun forteller at jo mer vi drikker for hvert år, desto større bli problemet for ungene, også å på julaften.

- Det er vanskelig å tallfeste hvor mange det dreier seg om, men vi vet at mange gjør dårlige erfaringer med voksne som drikker på julaften. Det behøver ikke være snakk om krangling, men det kan være små endringer ved foreldrene som for eksempel lukt eller at de ler mer som gjør at barna reagerer, sier Stensen Lunde.

Klar for forandring
«Av-og-til»-kampanjen fra i fjor viser at mange er villige til å endre vanene sine på julaften

De har tall på at omtrent en av to som er sammen med barn og unge på julaften velger å la være å drikke. Blant dem som nyter alkohol, hevdes det at det begrenser seg til en til to enheter. Rundt 20 prosent drikker mer enn det «Av-og-til» anbefaler. Likevel mener Stensen Lunde at det er grunn til å anta at flere drikker, da mange gjerne «pynter» litt på svarene når det gjelder å sine alkoholvaner.

Derfor bør du styre unna
«Av-og-til» oppfordrer foreldre til å holde seg helt unna alkohol julaften. Hovedgrunnene er at det gir et klart og tydelig budskap til barna, og fordi de reagerer raskere på voksnes alkoholforbruk

- Hvis du selv kjenner alkoholen, så har ungene merket det for lenge siden.

HER ER NOEN AV LESERNES KOMMENTARER:
- Vi voksne som feirer jul med barn bør ikke la det bli en anledning til stor fest pga. fridager og mye alkohol! Ingen barn ønsker å se sine voksne rollemodeller påvirket av alkohol og oppføre seg annerledes.

- Noen drikker for mye i julen, i ett land som Norge brude det ikke finnes barn som gruer seg til jul fordi da drikker foreldrene seg fylle og det er krangling og bråk. Men det er det dessverre noen som gjør dette burde vi klare å endre på.

- Er vokst opp med en mor som er alkoholiker så er veldig påpasselig med hva som er nok, men det er godt med øl og akevitt til ribba, og en lien likør til kaffen etterpå. Fyll i jula er et helvete for dem som opplever det, jeg vet... dessverre... eller skal vi si heldigvis i forhold til mine barn...

- Ja. folk drikker gjerne generelt for mye i julen i forhold til ka dei ellers er vant til. Men er man vant til å drikke vin, et glass eller to, til maten flere ganger i uka, så har man lært seg forhåpentligvis å beherske alkoholen. Nordmenn bør lære å drikke på en annen måte enn det dei er /har vært vant til.

- Alkoholen går ut over de minste og svakeste.er d barn til stede burde d vært naturlig å være avholds

- Folk med barn drikker for mye.

Undersøkelsen: Det er 825 Side2-lesere som har besvart på spørsmål om alkoholvaner i julen. Det er 44 prosent menn og 56 prosent kvinner. Godt over halvparten av dem som har svart er i alderen 18- 35 år.

Les mer om helse & trening her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!