Reaksjonene var kraftige etter at kommune- og fylkestingspolitiker Sanna Sarromaa (V) uttalte at en elev med Downs syndrom og autisme burde ut av klassen sin på Lillehammer, fordi han ikke hadde faglig utbytte av å være sammen med klassen sin.

Sarromaa sier hun nå trekker seg fra politikken på grunn av massiv kritikk.

Les også: Venstre-politiker trekker seg etter Downs-uttalelse

- Man skal ikke ødelegge
- Jeg ble sjokkert da jeg så nyhetene om at hun hadde skrevet dette om eleven på Lillehammer-skolen. Man skal ikke ødelegge for de som har utfordringer, sier Olav Grimdalen jr. (46) til Nettavisen. Grimdalen er kjent fra tv-serien Tangerudbakken Borettslag. Han har selv cerebral parese.

- Mener du at barn med downs eller andre utfordringer bør gå på vanlig skole eller spesialskole?

- Det er viktig at foreldrene gjør det som de mener er riktig for barna deres. Jeg synes man skal forsøke å la barna gå på vanlig skole, men hvis det ikke går, så får man forsøke noe annet, sier Grimdalen til Nettavisen.

Jeg synes man skal forsøke å la barna gå på vanlig skole, men hvis det ikke går, så får man forsøke noe annet

- Pappaen til denne gutten sa at han hadde noen utfordringer, men han var helt på høyden sosialt i klassen, sier Grimdalen.

Grimdalen forteller at han gikk på vanlig skole på barnetrinnet, og startet på spesialskole i ungdomsskolen.

- Jeg trivdes godt i vanlig klasse. Da jeg begynte i på spesialskole, så var det fordi vi fant ut at det var lurest for meg da, sier han.

- Vanlig
- Det har blitt mer og mer vanlig å integrere elever med Downs inn i vanlige skoler, sier styreleder Camilla Schreiber i Norsk Nettverk for Downs Syndrom. Hun har selv en datter med Downs syndrom, som går på vanlig skole.

- Det finnes noen spesialskoler rundt omkring i landet, men mitt barn ville ikke hatt noe å strekke seg etter, og ville stagnert, på en slik skole. Angående gutten på Lillehammer, så sa både rektor og lærer at det gikk veldig bra, og at han ikke var til sjenanse eller hinder for de andre elevene, sier Schreiber.

Reagerer
Hun reagerer på at Sanna Sarromaa da kunne uttale seg om hva som var best for gutten, etter å ha besøkt klassen i ti minutter.

Mange fagpersoner har forsket på hva som er best for disse barna, og da reagerer jeg på at en person, uten faglig bakgrunn, uttaler seg på denne måten

- Politikere er med å forme samfunnet i større grad enn andre, og da må det være strengere krav til hvilke type uttalelser de kan komme med. Uttalelsene må være gjennomtenkt og velbegrunnet, sier hun.

- Sarromaa uttalte seg etter et ti minutter langt besøk, uten at hun hadde snakket med fagpersoner eller undersøkt saken bedre. Mange fagpersoner har forsket på hva som er best for disse barna, og da reagerer jeg på at en person, uten faglig bakgrunn, uttaler seg på denne måten, sier Schreiber.

Hun mener at barn med Downs og andre utfordringer har godt av å være i vanlig klasse. Hun tror også at klassekameratene til sin egen datter, og gutten på Lillehammer, har glede av å ha en med Downs i klassen.

- Jeg har selv fått flotte henvendelser fra foreldre som er glad for at Hermine går i klassen til barnet deres, og at hun beriker klassemiljøet, sier Schreiber.


- Jeg har fått nok
Sarromaa la torsdag morgen ut en melding på Facebook der hun forteller at hun har fått nok etter all hetsen, og trekker seg fra politikken.

- Jeg står på 2. plass på Lillehammer Venstres liste, men kommer til å søke om fritak dersom jeg blir valgt inn. Jeg har fått nok av dritt, skrev Sarromaa, og la til:

- Det er virkelig ikke verdt det.

Det etter å ha mottatt utallige meldinger med grov hets og trusler.

- Jeg stilte spørsmålstegn ved inkluderingen av en funksjonshemmet gutt på Vingar skole. Jeg mente, og mener fortsatt, at inkludering må ha et pedagogisk innhold og et pedagogisk fellesskap. Man kan være fysisk til stede, men samtidig ekskludert. At man sitter og driver på med sitt er ikke inkludering. Dette gjør meg ikke til et monster, skrev hun.