Gå til sidens hovedinnhold

Barnefattigdommen øker i Norge

85.000 barn i Norge lever i fattigdom ifølge en ny rapport. LOs egen barneorganisasjon sier myndighetene vet nok til å handle.

En ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo viser at antall barn i Norge som vokser opp i fattige familier er økende.

Fra 2000 til 2006 økte barnefattigdommen fra 5,8 prosent til 7,9 prosent. I reelle tall betyr dette en økning fra 58.000 til 85.000 barn. Fafo har lagt EUs definisjon av fattigdom til grunn for sine beregninger.

Fafo har laget rapporten på oppdrag fra blant andre Redd Barna og Framfylkingen. Sistnevnte er LOs egen barne- og ungdomsorganisasjon.

Last ned og les hele rapporten her (PDF-dokument)

Faller utenfor
Lederen i Framfylkingen, Kristian Tangen, sier mange fattige barn ikke har samme tilgang til å delta på fritidsaktiviteter som andre barn. Dette fører til at de kan gå glipp av mye uformell læring og viktige sosiale nettverk.

Ifølge Framfylkingen bidrar den nye rapporten med kunnskap om hvem de fattige barna er og hvor de bor. Budskapet fra Framfylkingen og Redd Barna er at myndighetene nå vet nok til å ta problemstillingen på alvor.

Utsatt gruppe
- Nå må vi sette i verk ytterligere tiltak for å bekjempe fattigdom blant barnefamilier. Framfylkingen oppfordrer alle kommuner til å utarbeide en tiltaksplan hvor de redegjør for hvordan de vil kjempe mot barnefattigdom, sier Kristian Tangen ifølge en pressemelding.

Barnefattigdom rammer spesielt barn av foreldre med lav utdanning, foreldre uten fast jobb og foreldre med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn. Barn i store husholdninger, med enslig forsørger, i husholdninger som mottar sosialhjelp eller er velferdsstatsavhengige er også utsatt, ifølge Redd Barna.

- Å være et fattig barn i Norge handler ikke om å sammenligne seg med de rikeste, men å mangle det vanlige barn har. I enkelte studier har fattige barn fortalt at en oppvekst uten penger fører til eksklusjon, dårlig selvtillit og mistrivsel, sier generalsekretær i Redd Barna, Gro Brækken, ifølge pressemeldingen.

Oslo verst
Rapporten gir oversikt over antall fattige barn i hver kommune, samt hvilke kommuner som har hatt forbedring eller forverring på området siden 2000. I samtlige av de fem største kommunene har barnefattigdommen vokst. Oslo er en versting med nesten dobbelt så høy barnefattigdomsrate som i resten av landet. Men flertallet av kommunene har økt andelen fattige barn. Det flest fattige på Østlandet og færrest på Vestlandet.

Kommentarer til denne saken