Gå til sidens hovedinnhold

Barnekreft-spesialister forsvinner

I løpet av de neste ti årene går de fleste spesialistene på barnekreft av med pensjon. Men alt for få står klare til å overta.

«Noe må gjøres meget raskt!» står det med uthevet skrift i den nasjonale kreftplanen angående behovet for spesialister på barn og kreft, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Randi Nygaard, kreftspesialist og overlege ved barneavdelingen på St. Olavs Hospital i Trondheim, har kartlagt situasjonen på oppdrag fra utvalget som laget kreftplanen.

- Legene som jobber med dette kommer til å gå av på rekke og rad i løpet av ti år. De som nå kunne tenke seg å utdanne seg innen dette området har ingen stillinger å gå inn i når de er ferdige. Vi hadde trengt flere stillinger, slik at man hadde plass til flere som kunne jobbet ved siden av oss som kjenner feltet, sier hun til ANB.

I kartleggingen slår Nygaard fast at også dagens bemanning er svært sårbar. Det har vært bemanningskriser i alle helseregionene, skriver hun.

I dag er det ti offentlig lønnende overleger som arbeider med barn og kreft. I tillegg kommer fire overleger som er lønnet av Kreftforeningen. Randi Nygaard mener at bemanningen på området minst må dobles.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken