Seilbåten «Nilaya» med Jarle Andhøy og resten av mannskapet om bord er tatt i arrest av et chilensk marinefartøy. Det opplyser Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, ifølge NTB.

Vordahl opplyser at marinefartøyet tok båten i arrest ved 21-tiden lørdag kveld.

- Det var dramatisk. De ble bordet av bevæpnet militært personell og eskortert til marinebasen, sier Rune «Super'n» Olsgaard til ØP Nett. Han var med Andhøy på «Berserk» og var i kontakt med ham søndag morgen. Ifølge Olsgaard frykter Andhøy at de kan bli værende i Chile en lang stund.

Var i chilensk farvann
«Nilaya» var i chilensk farvann da det chilenske marinefartøyet grep inn.

- Både mannskap og båt er bevoktet av bevæpnet militært personell fra Chile. Marinen har ikke skriftlig begrunnet hvorfor båten er tatt i arrest. Andhøy har fått muntlig opplyst at båten er tatt i arrest etter begjæring av newzealandske myndigheter, sier advokat Nils Jørgen Vordahl.

Ifølge Østlands-Posten ringte Andhøy Vordahl lørdag kveld og varslet om det som hadde skjedd.

Holdt igjen på marinebase
Klokka 13 norsk tid er båten fremdeles i arrest. Det er holdt igjen på marinebasen. Advokaten sier han har sendt e-post til chilensk marine. Her har han lagt ved dokumentasjon på at Nilaya har innsendt melding om utreise til newzealandske myndigheter før båten forlot newzealandsk farvann.

En måned i Antarktis
24. februar meldte Andhøy via sin advokat at oppdraget med «Nilaya» var utført og at de seilte nordover og på vei bort fra Antarktis. Da hadde han vært på ekspedisjon i sørishavet i én måned. Hensikten med turen var å finne spor som kunne kaste lys over hva som skjedde med de tre besetningsmedlemmene på Berserk som mistet livet for ett år siden.

Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard James Banks (32) forsvant med «Berserk» 22. februar i fjor.