Gå til sidens hovedinnhold

Båtførere må ha «lappen»

Snart må du ta førerprøve for å få lov til å kjøre båt.

Mange ulykker på sjøen med unge, uerfarne førere i raske båter, har gjort at det nå trolig er flertall på Stortinget for å innføre pliktig båtførerprøve for alle småbåtførere, skriver Sandefjords Blad.

– Det kreves at ungdom skal gjennomgå opplæring og avlegge prøve for å kjøre moped. Da rimer det dårlig at det ikke skal stilles krav også til båtførere. Det dreier seg ofte om kjøring med hurtiggående båter og passasjerer om bord. Vi ser hver sommer at store verdier ødelegges og at liv går tapt på sjøen, sier Reidar Stolpestad, som underviser i båtførerprøven på Folkeuniversitetet på Framnes.

Terje Olsen, seksjonsleder i politiets avdeling for trafikk og miljø på land og sjø, mener det er på høy tid at man får en obligatorisk prøve. Han har fulgt utviklingen i mange år, og sette en negativ utvikling. I år har politiet trappet opp kontrollene, og 22 båtførere har vært stoppet fordi de har vært for unge til å kjøre båt.

Det er Sjøfartsdirektoratet som har utarbeidet forslaget om obligatorisk opplæring og båtførerbevis. Informasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet mener dette vil redde liv. Redningsselskapet mener man også bør opprette en egen polititjeneste på sjøen etter mønster fra Utrykningspolitiet på land.

I dag er det ikke obligatorisk med opplæring før man skal føre båt på over 15 meter

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong

Kommentarer til denne saken