Gå til sidens hovedinnhold

- Bedre marked enn noensinne

Aldri før har norske klubber vært så villige til å styrke stallene sine som i sommer. Vi har bedt noen av landets fremtredende spilleragenter om å vurdere sommerens spillermarked.

I dag åpnet overgangsvinduet, og med det er det ventet en boom av klubbskifter både i Norge og internasjonalt. Magne Hosets agent Einar Baardsen er en av dem som har latt seg imponere over viljen norske klubber viser til å styrke lagene i sommerferien.

Han presiserer imidlertid at det stort sett bare er Bosman-spillere som er aktuelle for klubbskifter innad blant de norske klubbene.

- Denne økte interessen for å styrke stallene tyder på at det er blitt mer lukrativt å ligge i toppsjiktet i norsk eliteserie. Kanskje er muligheten for å spille i Royal League noe av forklaringen, tror han.

To klubbskifter
For øyeblikket jobber Baardsen med to-tre konkrete klubbskifter, og var på et møte i England da TV 2 Nettavisen snakket med ham. Men han vil ikke gå ut med hvilke spillere det dreier seg om. Ikke ennå.

- Klubbene blir rasende om jeg går ut med navn før noe er klart, sier agenten som blant annet har Hoset og Bengt Sæternes blant sine klienter. Hoset er en av dem Baardsen har jobbet hardt for å få solgt til England.

Bare RBK har råd
Selv om kjøpeviljen til de norske klubbene er der, er ikke økonomien god nok til å hente spillere under kontrakt, mener agentene TV 2 Nettavisen har snakket med.

- Det er bare Rosenborg som er i stand til å betale for seg, mener Baardsen.

- Det er kun de spillerne som har vist seg frem på landslaget eller i Champions League det er mulig å få solgt under kontrakt. Det er en tendens som går begge veier. Også norske klubber kan velge og vrake i et stort marked av Bosman-spillere, hevder Gunnar Martin Kjenner, som blant annet har Tore André Flo i sin stall.

- Så det trenger ikke få store negative konsekvenser for klubbøkonomiene at spillere går gratis, legger han til.

Ser utenlands
Dermed er tendensen at norske klubber ser utover landegrensene når stallene skal styrkes, og andelen utlendinger i norske klubber stiger til værs. Ofte går det bra, men litt for ofte har ikke klubbene gjort det nødvendige forarbeidet, mener Baardsen.

- Vi har eksempler på nigerianere som har slått veldig an, og nigerianere som har falt helt igjennom. Norske klubber bør bli flinkere til å følge spillere over noe tid før de henter dem, sier han.

Spår strøm til Sverige
Ifølge agent Stig Lillejord er slusene i ferd med å åpnes for norske spillersalg til Sverige. Svenske spillere har lenge satt sitt preg på norsk eliteserie. Nå er det tegn til at strømmen vil snu. Og det er særlig noen bestemte spillertyper som er ettertraktet.

- Når det gjelder spillertyper er gode spisser svært ettertraktet. De vil alltid være en mangelvare. Det samme kan sies om venstrevinger og gode midtbanespillere. Disse spillerne står høyt i kurs og har muligheten til å sikre seg gode kontrakter, sier han.

- Mye på gang
Lillejord er en av de travleste agentene for tiden, og jobber blant annet for å skaffe Ronny Deila ny klubb. Odd-spilleren er en av de hotteste i sommerens fotball-utstillingsvindu, og interessentene står i kø.

- Vi har interesserte klubber fra hele Skandinavia, slår Lillejord fast. Og Deila er såvisst ikke den eneste i Lillejords stall som får ny klubb.

- Det har vært en klar oppgang i spillermarkedet. Klubbene har fått bedre økonomi, som følge av en mer sunn økonomisk tankegang de siste årene, sier Lillejord.

- Det er svært mye på gang, men det har det egentlig vært lenge. Det er ikke sånn at klubbene begynner å tenke på overganger i det spillermarkedet åpner. Det er noe de har drevet med siden sesongstart. Men først nå kan klubbskiftene skje reint praktisk, slår han fast.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen