Gå til sidens hovedinnhold

Beijing-OL i fare

EU vurderer totalboikott av OL i Beijing.

Kinas aksjoner i Tibet kan få store konsekvenser for sommerens OL. På et ekstraordinært møte neste uke skal EU-parlamentet ta stilling til hvordan Europa skal forholde seg til Kinas voldshandlinger mot tibetanske demonstranter.

Ifølge Reuters vil flere parlamentsmedlemmer ta til orde for delvis eller til og med en total boikott av sommerens leker.

Sterke føringer
Slovenia, som har formannskapet i EU, uttalte skjærtorsdag at boikott ikke er det riktige svaret, men Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner mener forslaget bør vurderes og at flere land støtter tanken om å holde seg helt vekke fra lekene.

Verken EU-parlamentet eller EU-kommisjonen kan styre medlemslandenes utenrikspolitikk, men dersom parlamentet anbefaler boikott vil det gi sterke føringer for regjeringene i medlemslandene.

- Vi kan ikke fortsette å sitte på gjerdet i forhold til de tragediene som nå utspiller seg i Tibet og Kina. Slik jeg ser det er det ikke lenger et spørsmål om vi skal boikotte, men hva slags omfang boikotten skal ha, sa parlamentets visepresident Edward McMillan-Scott til Reuters.

Åpningsseremonien
Tidligere denne uken uttalte EU-parlamentets president, Hans-Gert Poettering, at EU-landene burde vurdere å boikotte Beijing OLs åpningsseremoni.

Han får støtte av den franske utenriksministeren som ønsker å ta spørsmålet opp på et felles møte for EUs utenriksministere i Slovenia 28. og 29 mars.

Innrømmer vold
Torsdag kveld melder Reuters at Kina for første gang innrømmer å ha skutt mot tibetanske demonstranter.

Det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skriver at kinesisk politi åpnet ild og skadde fire personer i et tibetansk område i Kinas vestlige provins Sichuan.

Reklame

Nå kan du chatte med United-legender før storkamper