Gå til sidens hovedinnhold

Bekrefter at Saddam er tatt

Britenes statsminister Tony Blair bekrefter ifølge Sky News at Saddam Hussein er arrestert. Følg pressekonferansen fra Bagdad klokken 13 søndag direkte på TV 2.

Ifølge et meldem av det irakiske styringsrådet har amerikanernes øverste sivile leder i Irak, Paul Bremer, sagt at Saddam Hussein er arrestert. Koalisjonen har varslet pressekonferanse 13.00.

- Bremer fortalte meg at Saddam er arrestert og inviterte meg til å møte ham i kveld, sier Naseer Kamel Chaderij i styringsrådet, til TV-kanalen al-Arabiya. Også to andre ledere skal få møte Saddam.

Lederen i det irakiske styringsrådet, Ahmad Chalabi, sier at amerikansk styrker arrestert Saddam i hjembyen Tikrit.

- Han ble gravd fram fra en kjeller, sa Chalabi til Reuters.

Blair bekrefter
Storbritannias statsminister Tony Blair bekrefter ifølge Sky News at Saddam Hussein er arrestert i Irak.

Sent lørdag kveld foretok amerikanske styrker et raid i Tikrit, basert på etterretning om at Saddam Hussein var der. Flere personer ble arrestert i raidet, blant annet en mann som antas å være Saddam Hussein.

Klokken 13.00 (12 GMT) overfører TV 2 direkte koalisjonsstyrkene pressekonferanse i Bagdad. Følg den på web-tv her.

DNA-bekreftet
Ifølge nyhetsbyrået AP skal en DNA-test ha bekreftet at det er Saddam Hussein selv som er arrestert. Det opplyser lederen i det irakiske styringsrådet, Abdul-Aziz al-Hakim.

- Jeg har gleden av å bekrefte på vegne av det irakiske folk at Saddam Hussein er arrestert. En DNA-test er allerede gjennomført, sa al-Hakim på en pressekonferanse i Madrid.

Bekreftes av kurdiske ledere
Det var den irakiske kurdiske lederen Jalal Talabani som først kom med nyheten til det iranske nyhetsbyrået IRNA. En annen kurdisk leder bekreftet like etter nyheten overfor Reuters, ifølge NTB.

- Jeg bekrefter at Saddam er arrestert, sa Nazem Dabag, som er representant for Kurdistans patriotiske union i Iran.

Iraks fungerende utenriksminister Hoshiyar Zebari vil ikke bekrefte at det er Saddam som er arrestert, men sier at en «svært viktig person» er arrestert.

Død eller levende
Saddam Hussein er øverst på USAs liste over ettersøkte irakere og det er lovet en dusør på 25 millioner dollar, tilsvarende 170 millioner kroner, til den som fanger ham - død eller levende.

Ifølge amerikanske tjenestemenn har han unnsluppet styrkene som jakter på ham ved å skifte oppholdssted med få timers mellomrom.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien