Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret for babysvømming

Ingen har oversikt over vannkvaliteten i bassengene der 30.000 norske babyer bader.

Babysvømming er populært. Hvert år deltar 30.000 norske barn mellom tre måneder og to år. Men Norges Svømmeforbund er bekymret over dårlig kontroll med vannkvaliteten i bassengene, ifølge oppdragsbyrået Newswire.

- Ikke gode nok renseanlegg
- Vi er usikre på hvordan det står til med vannet i de små og privatdrevne bassengene. Mange av dem er eldre enn ti år og har ikke renseanlegg som er gode nok, sier president Per Rune Eknes i Norges Svømmeforbund til Newswire.

Over halvparten av Norges 2.000 svømmeanlegg eies og drives av private aktører som hoteller og institusjoner. I mange av disse holdes det kurs i babysvømming.

Ligner omgangssyke
Barn som bader i skittent vann kan bli kvalme, få oppkaste og diaré.

- Det er symptomer som til forveksling ligner vanlig omgangssyke og som derfor kan være vanskelig å kople direkte til bading og svømming, sier avdelingsdirektør Truls Krogh ved Folkehelseinstituttet ifølge Newswire.

Må vaskes før bading
Klor brukes for å nøytralisere bakterier i badevannet. Men i bassenger som har for dårlige renseanlegg, blir ikke de skitne klorforbindelsene renset fort nok. Derfor har foreldrene en viktig oppgave før de tar barna med i vannet.

Ifølge fagfolk må foreldre være nøye med såpevask av håret og hele kroppen både på seg selv og babyene før de går i vannet. Babyer skal også ha på seg en tettsittende bukse eller badebleie. Barn som viser det minste tegn til feber, forkjølelse, mage- eller tarminfeksjoner, må holde seg hjemme fra babysvømming, skriver Newswire.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler