Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret for LO-makt

LOs makt har økt det siste året. Det har gått på bekostning av Stortinget, mener Venstre og Høyre.

- LO har fått betydelig større makt gjennom ulike formelle og uformelle nettverk, sier Venstre-leder Lars Sponheim til NA24.

Under dagens spørretime i Stortinget stilte han statsministeren til veggs på nettopp dette punktet.

NA24 - din næringslivsavis

- Det har gått på bekostning av den folkevalgte makten. LO representerer kun sine egne. De folkevalgte representerer alle, også de som ikke er organisert, mener Venstre-lederen, men statsministeren avviser det.

- Ikke lukket rom
- Makten skal ligge i denne sal og regjeringen skal være utøvende, men denne makten skjer ikke i et lukket rom, sier statsminister Jens Stoltenberg og ramser opp miljøorganisasjoner, næringslivs- og arbeidstakerorganisasjoner.

Han viser til at dette faglige/politiske samarbeidet har vært en viktig bidragsyter til det norske demokratiet.

Sponheim sier han stilte spørsmål om LOs forhold til Arbeiderpartiet, som en slags utstrakt arm til statsministeren.

- Stoltenberg har behov for å få LO på en armlengdes avstand, og avkrefte myten om at det er LO-lederen som er sjefen, sier Sponheim til NA24 og legger til at han tror Valla har veldig mye makt i forhold til Stoltenberg.

LOs makt betydelig økt
Han tror Stoltenberg er redd for å gå i en minste prinsippiell gjennomgang av forholdet mellom LO og Ap, på grunn av at LO-lederen har så mye makt i Ap. Hun sitter i sentralstyret og har tidligere vært leder av valgkomiteen.

Ifølge Høyres Jan Tore Sanner har LOs innflytelse i Arbeiderpartiet svingt mye i omfang gjennom årene. Nå, etter at regjeringen har fått flertall på Stortinget, har LOs innflytelse steget betraktelig.

- Det er ingen tvil om at regjeringsskiftet innebærer at LOs makt har økt på bekostning av de folkevalgtes makt, men også på bekostning av de andre arbeidstakerorganisasjonene, sier Sanner til NA24 og ramser opp YS, Unio, Akademikerne i tillegg til LO.

- Det nye er at også SV og Sp har blitt en del av dette. De har blitt helt servile, legger Sponheim til.

- Ta tilbake makten
Både han og Sanner trekker frem de tre partilederne i SV, Sp og Ap sitt besøk på Fellesforbundets representantskap tirsdag, hvor alle tre gikk ut døren med sjekker til valgkampstøtte.

- Statsministeren må ta tilbake makten, avslutter Sponheim.

- Det er pinlig at statsministeren holder seg taus i denne saken og det kan skyldes det tette forholdet mellom LO og Ap, sier Sanner.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn