Gå til sidens hovedinnhold

Belgisk kvinne ble selvmords-bomber

Belgia er i sjokk etter at en av deres egne – en kvinne – sprengte seg selv i luften i Irak.

Muriel Degaugue (38) beskrives som en helt vanlig jente da hun var liten. Hun var datteren av en sykehussekretær som vokste opp i en stille gate i byen Monceau-sur-Sambre i Belgia. Hun fullførte videregående skole og begynte å jobbe hos den lokale bakeren.

Mange år senere, i Bagdad, utførte hun et selvmordsangrep mot amerikanske styrker.

Som voksen giftet hun seg med en mann fra Algerie og ble svært opptatt av islam.

Ektemann døde i Irak
Belgiske myndigheter sa onsdag at Muriel utførte et angrep 9. november like ved en amerikansk militærpatrulje i Irak. Hun var den eneste som døde i angrepet.

- Dette er første gang vi ser en vestlig kvinne, en belgier, som er gift med en radikal muslim bli jihad-soldat, sier direktøren for det føderale politiet i Belgia, Glenn Audenaert, til nyhetsbyrået AP.

Ifølge myndighetene ble kvinnen medlem i en terrorgruppe som omfavnet Al-Qaidas ideologi. I denne gruppen fant hun sin andre ektemann, en belgier av marokkansk opprinnelse. Sammen dro de to til Irak hvor ektemannen døde da han forsøkte å montere en annen selvmordsbombe.

- Et sjokk
Ifølge eksperter blir ofte personer som Muriel, som omvender til islam, ofte et lett bytte for ekstremister fordi de er på søken etter en ny identitet. Dette kan gjøre dem svært sårbare.

- Fenomenet er ikke nytt for sikkerhetstjenesten, men folk flest vet ikke om det. For dem er det et skikkelig sjokk, sier Edwin Bakker, terroristekspert ved Clingendael instituttet i Haag i Nederland til AP.

- De søker etter en ny meningen med livet, legger han til.

Skjønte det var datteren
Ifølge flere medier hadde Muriel problemer med narkotika og alkohol som ungdom, men omvendte senere til en svært streng form for islam.

Da 38-åringens mor, Liliane Degaugue, fikk politiet på døren onsdag, sier hun at hun straks forstod hva som hadde skjedd. Kvelden før hadde hun hørt på nyhetene at en belgisk kvinne døde i et terrorangrep i Irak.

- I tre uker har jeg forsøkt å ringe min datter på telefonen, men alt jeg fikk var telefonsvareren, sier hun til nyhetsbyrået RTBF torsdag.

Jager terrornettverk
I går pågrep belgiske politi 14 personer og siktet dem for å ha deltatt i et terrornettverk som sender frivillige til Irak. Blant dem som ble sendt, var Muriel. Ni personer ble senere løslatt.

I tilegg ble en person pågrepet i Frankrike, mistenkt for å ha kontakt med den belgiske gruppen.

- Denne aksjonen viser hvordan internasjonal terrorisme forsøker å opprette nettverk i vesteuropeiske land. Her rekrutterer de til terrorangrep i konfliktområder og skaffer midler til å finansiere terrorismen, sa statsminister Guy Verhofstadt torsdag.

Belgia har tidligere blitt nevnt som en yngleplass for terrorister. For tiden er 13 personer, av belgisk og marokkansk opprinnelse, tiltalt for å ha deltatt i islamske grupper som har deltatt i bombeangrep i Spania og Marokko.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken