Nouakchott (NTB): Ifølge nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania, som har løpende kontakt med gisseltakerne, blir tilbudet framsatt i en video fra Belmokhtar.

I videoen, som om kort tid vil bli sendt til internasjonale medier, tilbyr den algeriske islamistlederen seg å løslate de amerikanske gislene i bytte mot at USA løslate egypteren Omar Abdel-Rahman og pakistaneren Aafia Siddiqui. Begge de to islamistene anklages av USA for terrorisme.

SISTE: Nær 100 av de 132 utenlandske gislene skal være satt fri, melder nyhetsbyrået Associated Press med henvisning til det algeriske statlige nyhetsbyrået.

Belmokhtar oppfordrer videre i videoen Frankrike og Mali til å forhandle fram en løsning på krigen i Mali.

Gisseltakerne har tidligere krevd full fransk tilbaketrekning fra Mali, der en styrke på flere hundre franske soldater rykket inn for å slå tilbake islamistiske opprørere sist helg.

- Halvparten er frigitt
Ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS er halvparten av de 132 utenlandske gislene i In Aménas er frigitt. Tallene er ikke bekreftet av andre kilder.

Det algeriske nyhetsbyrået melder at til sammen 650 gisler er frigitt, deriblant 573 algeriere.

APS, som siterer en anonym sikkerhetskilde, melder også at i alt 132 utlendinger ble tatt som gisler onsdag. Disse tallene er ikke bekreftet på annet hold.

Algerie har fått internasjonal kritikk for å ha innledet en omfattende militæroperasjon mot gisseltakerne.

- Holder fortsatt stand
Men den anonyme sikkerhetskilden hevder at militæroperasjonen «reddet hundrevis av liv», og at den avverget en stor katastrofe på gassanlegget.

- Terrorister holder fortsatt stand med flere gisler ved gassanlegget, og den algeriske hæren prøver nå å få til en fredelig løsning på krisen, sier kilden til APS.

Det algeriske nyhetsbyrået melder også at all produksjon på gassanlegget In Aménas er stengt for å redusere eksplosjonsfaren