Gå til sidens hovedinnhold

Benekter ETA-møte

Spanias innenriksminister benekter at det skal ha vært møte mellom ETA og spanske myndigheter i Oslo.

- Den spanske regjeringen har ikke innledet noen dialog med den baskiske separatistorganisasjonen ETA, sier innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba ifølge det spanske nyhetsbyrået Europa Press, melder NTB.

Lørdag skrev den spanske avisen ABC at ETA og spanske myndigheter holder hemmelige møter i Oslo , men Rubalcaba avviser dette blankt.

- Ingen kommentar
- Det har ikke vært noen slike kontakter, verken i Oslo eller andre steder, fastslår Rubalcaba.

De forberedende møtene skal foregå i en villa i Oslo, ifølge TV 2 Nyhetene, men norske myndigheter nekter å kommentere saken.

- Vi kommenterer ikke denne saken, sa kommunikasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen i UD til iOslo.no lørdag.

Men TV 2s kilder i regjeringsapparatet bekrefter opplysningene.

Norges tradisjon som fredsmekler skal være en viktig årsak til at samtalene finner sted i Oslo. Ifølge ABC ønsker ETA-medlemmene å dra symbolsk nytte av norsk erfaring fra mekling i internasjonale konflikter.

Ønsker selvstendighet
Den baskiske separatistgruppen ETA (Euskadi Ta Askatasuna) er listet som terrororganisasjon både av EU og USA. Gruppens erklærte mål er å etablere en selvstendig, sosialistisk stat for det baskiske folket i Spania.

ETA har utført flere bombeangrep mot sivile mål i Spania for, og det har vært jobbet lenge med en våpenhvile.

22. mars i år annonserte gruppen en permanent våpenhvile, men 23. september sa ETA at de ville fortsette å kjempe med våpen inntil de oppnådde sitt mål om løsrivelse fra Spania.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping