Gå til sidens hovedinnhold

Bente Mikkelsen dropper Roma

Direktør i Helse Sør-Øst har møtt massiv kritikk for et fem måneders kurs i Roma.

Mandag bekrefter informasjonsavdelingen til Helse Sør-Øst overfor Nettavisen at Mikkelsen dropper det omstridte NATO-kurset i Roma senere i år.

- Jeg vurderer situasjonen rundt min permisjon slik at den ikke blir forstått og skaper unødig uro rundt ledelsen av Helse Sør-Øst, sier Mikkelsen i en kommentar.

Kommentar: Permisjon fra krise

Skulle beholde lønnen

Fra februar var det meningen at Mikkelsen skulle gå på seniorkurset til NATO Defence College i Roma.

Forsvarsdepartementet skulle betale for oppholdet, helseforetaket for bolig, kost og reise. Prisen var beregnet til 350.000 kroner.

I tillegg skulle Mikkelsen beholde lønnen sin i denne perioden.

Men nå er reisen lagt på hylla.

Mikkelsen opplyser at hun har ombestemt seg etter at «ansatte i både Vestre Viken og i Oslo universitetssykehus har gitt tydelig uttrykk for behovet for kontinuitet i ledelsen også på regionalt nivå i den krevende omstillingsprosessen disse helseforetakene befinner seg i».

- Jeg tar konsekvensene av dette og kommer ikke til å delta på NATO defence college. Jeg vil i dag meddele dette til Helse- og omsorgsdepartementet som har innstilt meg til kurset og Forsvarsdepartementet som har tildelt meg plassen. Jeg vil i stedet bruke all min kraft og energi på Helse Sør-Øst, sier Mikkelsen.

Hun meddelte dette til styreleder Frode Alhaug i en mail mandag klokken 10.

Reagerte
Medlem av helse- og sosialkomiteen i Oslo, Carl I. Hagen (Frp), var en av de mange som reagerte kraftig direktørens kursdeltakelse, som skulle finne sted samtidig som Oslo-sykehusene i løpet av 2012 må kutte 800 millioner kroner og 1000 årsverk.

- Jeg forventer at helseminister Anne- Grethe Strøm-Erichsen (Ap) tar ansvar og rydder opp. Både styremedlemmene i Helse Sør-Øst som har godkjent kurset og Bente Mikkelsen må gå. Helse Sør-Øst trenger en ledelse som både kan og vil lede helseforetaket gjennom en vanskelig tid, sa Hagen på lørdag.

Sykepleierforbundet har tidligere uttalt at kuttene i år vil øke risikoen for at pasienter kan oppleve svikt og feilbehandling.

Hagen mente dette var en sterk provokasjon fra sjefens side:

- Dette er en provokasjon overfor pasientene og de ansatte som kommer til å bli rammet av de massive kuttene i Oslos sykehus. I tider med kutt og nedbemanning må særlig ledelsen vise moderasjon. Det har åpenbart verken Mikkelsen eller styret i Helse Sør-Øst forstått, sa Hagen - og fikk støtte av Frp-leder Siv Jensen.

Mikkelsen, som er utdannet lege og er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, har siden 2007 vært administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF.

Kommentar: Permisjon fra krise

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken