Gå til sidens hovedinnhold

Beordrer innbyggerne ut for å måke

Kuldebølger preger verden.

Kuldeperioden fortsetter over Norge og Europa, men minusgrader skaper også store problemer andre steder i verden.

Les: Kulden fortsetter over hele landet

Sjekk været der du bor her.

Må måke
I Kina opplever hovedstaden Beijing det verste snøfallet på 60 år, med opp mot 30 centimeter snø på en dag.

Flere tusen innbyggere er beordret ut og mobilisert i grupper for å fjerne snøen som har lagt seg som et hvitt teppe over hovedstaden.

3500 skoler i Beijing og Tianjing-området holdes stengt og dermed er 2, 2 millioner elever hjemme, mens flere tusen mennesker har blitt strandet på flyplasser. Over 30 av hovedveiene i Nord-Kina er stengt som følge av snømengdene.

Forsinkelser
- Lave temperaturer og islagte veier vil hindre trafikk i svært stor grad mandag, sier Song Jianguo, leder for trafikketaten i hovedstaden, skriver BBC.

Myndighetene advarer om at værsituasjonen kan føre til at matvareprisene kan gå opp, at flytrafikken kan forsinkes ytterligere og at mange butikker vil måtte holdes stengt i flere dager. i tillegg er det fare for at kuldebølgen, dersom langvarig, kan legge press på gassleveransene.

Også flere steder i nabolandet Korea er det kaos etter kraftig snøfall mandag, som er det verste på 70 år, og flere flyavganger er forsinket og innstilt.

100 døde
En kuldebølge i India har fått langt større konsekvenser. Der har minst 100 mennesker, de fleste hjemløse, mistet livet de siste dagene.

Myndighetene i delstaten Uttar Pradesh har kjøpt inn tepper og ved til 12 millioner kroner, i tillegg til å tilby tak over hodet til de mange uten hjem. Alle skolene i delstaten er også stengt, det samme er flertallet av skoler i delstaten Bihar.

Kulda har også skapt store forsinkelser i flytrafikken her.

Kulden er ventet å fortsette både i Kina og India.

Kaldt i USA
I Florida forbereder myndigheter og innbyggere seg på en periode med frost, noe som er svært uvanlig i delstaten, melder CNN.

Temperaturene har vært unormalt lave i flere av delstatene, og det er ventet at temperaturer under frysepunktet vil fortsette ut uken. I Montana er det varslet snøstormer, mens Chicago i Illinois har store deler av innbyggerne holdt seg inne i temperaturer rundt 10 minus, mens New York har hatt kraftig snøfall og mer i vente.

Mer kulde
Også i Sentral-Europa har kulden ført til dødsfall. Før jul var det totale antallet omkomne oppe i rundt 100.

I England fortsetter kulde og snø å skape store problemer for biler og tog.

Kulda i landet er den verste på 13 år, og har siden starten av desember ført til at bilister har måtte tilbringe lange nattestimer i kalde biler, mens flytrafikken har blitt sterkt forsinket.

Det er ventet at temperaturene vil fortsette å holde seg svært lave flere steder i dagene som kommer.

For å sjekke været der du bor, kan du gå hit.

Kommentarer til denne saken