Sterpartiet og landbruksminister Lars Peder Brekks resolusjon, om å splitte de fire store matvarekjedene Rema, Coop, Norgesgruppen og Ica for å redusere deres markedsmakt, blir slaktet av Frp.

- Frp mener det kan bli et alvorlig problem om politikere med landbruks- og matministeren i spissen etter eget forgodtbefinnende skal gå inn og begynne å instruere tilsynet ut ifra en partipolitisk agenda, melder Torgeir Trældal, industri- og landbrukspolitisk talsmann, til NA24.

Dersom Sps forslag blir gjennomført vil konsekvensen være at maten kommer til å bli vesentlig mye dyrere. Frp og Trældal har liten forståelse for at forbrukerne igjen skal bli nødt til å sitte igjen med regningen og ber Brekk heller se på marginene til de instansene som bøndene selv eier.

- Senterpartiet og Lars Peder Brekk burde heller bruke sin makt i den rødgrønne regjeringen ved å se på regulatorene Tine SA og Nortura SA sin rolle i det norske markedet, mener Trældal.

Både Tine og Nortura (Gilde og Prior) er eid av landets bønder. Så spørs det om det kun er billigere mat som er målet for Senterpartiet. Tidligere har Brekk sagt følgende til VG.

- Når verdien av maten er så lav at den bare kan skufles ned i søppelbøtta, er maten for billig. Hvis vi skal verdsette maten, så bør vi også betale for den, sa ministeren til VG 14 oktober 2010.

- Verdens dyreste melk
Trældal er også sterkt imot tollsatsene Senterpartiet kjemper med nebb og klør for.

- Vi har verdens dyreste melk, dobbelt så dyr som i Sverige og Danmark, der forbrukerne må betale en høy pris på melk på grunn av at man gjør alt for å stoppe import og konkurranse på meierisektoren.

Og fortsetter:

- Vi har i dag en melketoll på 388 prosent. Det er et paradoks at regulatoren Tine setter opp prisen på melken til forbrukeren samtidig som de leverer et overskudd på over 1,2 millarder kroner. Nok en gang er det forbrukeren som må ta regningen.

Les mer: Dobbelt så dyr som i Sverige

Les også: Vil endre toll på 388 prosent

Frp synes det er lite som taler for at det er dagligvarekjedene som skal henges ut som den store stygge ulven i denne sammenheng. Og gir samtidig uttrykk for at de har full tillit til konkurransetilsynet.

- Frp har tillit til konkurransetilsynet og at dersom de finner at det ikke er reell konkurranse i dagligvaremarkedet, så vil de ta opp saken av eget initiativ, sier Trældal.

- Må ut av regjeringen
Han gir uttrykk for at løsningen ikke er å begrense enkeltes innflytelse i markedet, heller å slippe til flere aktører i det sammen markedet. Ikke bare vil prisene forbli lave som en direkte konsekvens av konkurransen. Men også utvalget vil komme styrket ut av en slik løsning.

- Løsningen må være å lage et regelverk hvor det gjøres enklere for utenlandske matprodusenter og kjeder til å komme inn på det norske markedet slik at forbrukeren på lang sikt kan få et større og mer variert utvalg innen matvarekjeder og varesortiment i butikkene.

Men Trældal mener at forbrukerne må se langt etter en løsning, der det å slippe til flere aktører i markedet blir løsningen - fremfor å begrense innflytelsen til andre.

- Dette får vi til først når Brekk og den rødgrønne regjeringen er hjemsendt fra regjeringskvartalet.

Les også: Nå kan maten bli mye dyrere

Les flere saker på NA24