Gå til sidens hovedinnhold

Ber forsker utlevere PC

En av medforfatterne til skandaleartikkelen i «The Lancet» blir nå bedt om å gjøre alle sine datamaskiner tilgjengelig for ledelsen ved NTNU.

Det melder Norsk teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim i en pressemelding.

NTNU har helt siden de ble varslet av Radiumhospitalet torsdag, arbeidet aktivt med å bistå den nedsatte graskingskomiteen.

- Vi gjør alt i vår makt med hensyn til å få alle fakta på bordet og komme til bunns i denne saken. I den sammenheng har NN (professor ved NTNU og medforfatter, red.anm.) umiddelbart overlevert alle sine datamaskiner og alt innhold på disse. Materialet er sikret av NTNU i henhold til gjeldende sikkerhetsrutiner og blir i sin helhet stilt til disposisjon for granskingskomiteen, sier prorektor for forskning Astri Lægreid ved NTNU i pressemeldingen.

- Full tillit
Samtidig erklærer universitetet at de har full tillit til sin egen forsker, en professor i fysikk.

- Hans rolle har utelukkende vært å gi råd om statistisk metode i databehandlingen. Det er overhodet ikke noe som tyder på at vår forsker på noe tidspunkt har hatt mulighet til å mistenke at dette var fabrikkert data, sier prorektor Lægreid.

- Rutinene fungerer
Fredag ble det kjent at en fremstående forsker ved kreftavdelingen på Radiumhospitalet i Oslo har fabrikkert data han brukte til å skrive en artikkel som havnet på trykk i det prestisjetunge tidsskriftet «The Lancet». Det som må betegnes som den største forskningsbløffen i norsk historie, og unik også i verdenssammenheng, ble gjennomskuet. Radiumhospitalet jobber nå med å nedsette en ekstern granskingskomité som skal gjennomgå artikkelen, samt alt skandaleforskeren har gjort i løpet av sine ti yrkesaktive år.

- Dette er en meget alvorlig sak, ikke minst ved at den kan svekke den allmenne tilliten til forskning. Samtidig viser saken at rutinene i vitenskap fungerer, ved at forskning publiseres i det offentlige rom og gjøres til gjenstand for forskningskollegers kritiske blikk, sier Lægreid i pressemeldingen.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken