Gå til sidens hovedinnhold

Ber om melketenner

Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) søker melketenner.

(SIDE2): Felte melketenner kan gi uvurderlig informasjon om miljøpåvirkning og ernæring på fosterstadiet og i tidlig barndom, skriver Folkehelseinstituttet (fhi) på sine hjemmesider.

En ny tannbank, MoBaTann, ber nå om melketenner fra 100.000 barn. Tannbanken er et delprosjekt i Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa), og et samarbeidsprosjekt mellom Folkehelseinstituttet og Universitet i Bergen. Foreldre som deltar i MoBa får invitasjon til tannbanken når barna er 6 år og 9 måneder.

Undersøkelsen samler inn informasjon om mors kosthold og miljø gjennom svangerskapet ved bruk av spørreskjemaer, samt blod- og urinprøver fra både mor og far. Barnet følges gjennom oppveksten ved hjelp av en rekke spørreskjemaer. Denne informasjonen, sammen med melketennene, vil blant annet gi kunnskap om hvilken betydning miljøforurensede stoffer har for barnets helse.

- Melketenner kan gi viktig informasjon om årsak til sykdommer og på sikt gi kunnskap om hvordan sykdom kan forebygges. I verdenssammenheng vil tannbanken bli unik på grunn av koplingen til den store informasjonsmengden i MoBa. Hvis vi får inn melketenner fra 100.000 barn vil vi også være klart størst i verden, sier prosjektleder for tannbanken MoBaTann, Helene Meyer Tvinnereim, ved Universitet i Bergen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her