Gå til sidens hovedinnhold

Ber Portugal søke krisehjelp

Flere euroland frykter krisespredning.

Presset øker på Portugal for å søke økonomisk støtte fra EU og IMF og dermed hindre at gjeldskrisen sprer seg.

Les også: Minkende tillit til Portugal

Helt siden juli i fjor har EUs finansministere drøftet muligheten for at Portugal må be om økonomiske støtte dersom lånekostnadene blir for høye på de åpne markedene.

Den siste tiden har renten Portugal må betale for å få låne penger steget markant, noe som øker sannsynligheten for at landet må be om krisehjelp.

- Søk hjelp
Tyskland og Frankrike har begge gjort det klart at de mener Portugal bør søke hjelp.

Det er frykten for spredning som er drivkraften bak Tysklands uttalelser, men Tyskland benekter enhver form for press ovenfor Portugal.

- Det ikke er tysk politikk å presse Portugal til å søke hjelp, sier Steffen Seibert, talsmann for forbundskansler Angela Merkel.

I slutten av november i fjor uttalte Portugals finansminister, Fernando Teixeira dos Santos, at han ikke så noen grunn til at Portugal skulle søke det internasjonale samfunnet om hjelp og at redningspakken til Irland ville lette trykket på situasjonen tilstrekkelig.

- Portugal har en moderne, sofistikert, velregulert, motstandsdyktig og tilstrekkelig kapitalisert banksektor og at Portugals finanspolitikk er på rett kurs med et statsbudsjett som forventes å bli godkjent av landets parlament denne uken, sa han.

Frykter spansk kollaps
En ytterligere spredning av gjeldskrisen vil om mulig gjøre situasjonene enda verre for de gjeldstyngede eurolandene. Og de to landene som eventuelt står for tur dersom det skulle gå som verst, er Spania og Belgia. Og det en spansk kollaps som bekymrer markedene mer enn noe annet.

Les mer: Spansk tillit på pinebenken

- Enkelte analytikere mener Portugals finansieringsbehov vil være veldig stort i første halvdel av neste år. Selv om Hellas fikk støtte før støtteordningen, er det fortsatt bare 750 milliarder euro tilgjengelig og hvis den spanske økonomien skulle velte så spørs det om det er tilstrekkelig midler igjen etter at både Irland og Portugal er reddet,l har Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, sagt tidligere til NA24.

Spania er den fjerde største økonomien blant eurolandene.

- Hellas, Portugal og Irland står til sammen for cirka seks prosent av eurolandenes bruttonasjonalprodukt, Spania står for elleve prosent. Den spanske økonomien er nesten tre ganger så stor som de andre tre samlet, mener Bache.

Portugal skal holde en auksjon for statsobligasjoner den 12. januar, mens Spania skal holde en auksjon dagen etter.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken