Øyvind Hilmarsen (H) har sett seg lei på rasistiske nettinnlegg skjult bak hemmelige identiteter. Nå utfordrer han media til endre på rutinene sine og ytrerne stå frem med fullt navn.

Ønsker mer saklig debatt
- Ved at alle innlegg underskrives med fullt navn, vil debattene bli mer saklige og edruelige. Og da vil også vi politikere og øvrige samfunnsdebattanter bli mer aktive på slike fora, sier Hilmarsen til Nordlys.

- Det gjør vi ikke i dag fordi det er helt uniteresant å debattere med anonyme personer.

Ytrer seg som privatperson
Hilmarsen er byrådslederkandidat for Tromsø Høyre foran høstens kommunevalg, men understreker at dette er noe han mener vel så mye som privatperson som politiker.

- På Facebook er det mye vanskeligere å skjule seg bak hemmelige identiteter. Det resulterer i mer reflekterte og fruktbare debatter.

- Må våge å stå fram
Hilmarsen mener det er selvsagt at vi i vårt demokrati skal tillate stor takhøyde for andres ytringer.

- Men de som ytrer ting som andre kanskje vil kalle ekstreme, må også våge å stå frem med sitt fulle navn. Det vil bidra til at flere deltar og tør å ta til motmæle, tror han.

- Ved å kunne skjule seg bak hemmelige identiteter har de anonyme og ekstreme ytrerne flere steder okkupert nettdebattene. Også på fora hos de seriøse nettaktørene.

I kjølvannet av terrorangrepene
Temaet om man skal fortsette å tillate anonyme innlegg har vært flittig diskutert den siste tiden, og særlig i kjølvannet av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Hilmarsen tror samfunnet vil være tjent med en endring.

- Om media forlangte at alle nettdebattinnlegg publiseres med fullt navn, vil vi kunne ta slike fora tilbake til å gjenspeile de reelle meningene hos folk. Det vil være en fordel for både samfunnsdebatten og den generelle samfunnsutviklingen, tror han.

- Dette er en utfordring jeg sender til alle nettmedier, avslutter Hilmarsen.

Les flere saker i Nordlys her

PS! Nettavisen benytter seg av debattmuligheten gjennom Facebook.