Gå til sidens hovedinnhold

Ber Solheim om hjelp mot Verdensbanken

4,5 milliarder dollar ikke kommet fram til Sudan. Salva Kiir, presidenten for regjeringen i Sør-Sudan, ber Norge presse på for at pengene når fram.

Torsdag møtte presidenten for regjeringen i Sør-Sudan, Salva Kiir både utviklingsminister Erik Solheim, lederen av utenrikskomiteen, Olav Akselsen og representanter for frivillige organisasjoner som er engasjert i Sør-Sudan.

Kiirs besøk er svært viktig for norske interesser i Sør-Sudan. Norge har engasjert seg i området de siste årene, og håpet er at norske oljeselskaper skal få tilgang til Sør-Sudans oljeressurser dersom Sør-Sudan med tiden kan bli en selvstendig stat.

- Det vil bli satt ned en komité, med presidenten i Nord-Sudan og meg som representerer Sør-Sudan, som skal bestemme hvem som får lisens. Hvis Sør-Sudan blir selvstendig stat, må selskapene forhandle med den nye regjeringen, sier Salva Kiir.

Salva Kiir, som i dag også er Sudans visepresident, sier at både den sentrale regjeringen i Sudan og regjeringen i sør arbeider for å tegne opp endelige grenser mellom Nord- og Sør-Sudan. Disse vil vise hvor Sudans oljefelter ligger. Regjeringsstyrkene til den sentrale regjeringen skal også trekke seg ut etter at grensene er tegnet opp. Deretter skal en folkeavstemning avgjøre om Sør-Sudan skal bli en uavhengig stat. Denne skal finne sted i 2011. Inntektene fra oljeutvinningen skal deles likt mellom nord og sør.

Kiir kritiserer måten Verdensbanken forvalter penger på vegner av verdenssamfunnet i Sudan.

- Et prosjekt vi kan klare på seks måneder tar to år når Verdensbanken er involvert.

Han håper utviklingsminister Erik Solheim kan bruke giverlandskonferansen, som skal være i Oslo, til å ta opp Verdensbankens rolle i prosjekter for perioden 2008 til 2010. Han viser til at 4,5 milliarder dollar ikke har kommet fram til Sudan.

Erik Solheim bekrefter at Sudan vil bli et tema på konferansen.

- Personlig føler jeg ubehag med at pengene har kommet for seint fram til Sudan. Når Norge kaller inn til ny giverlandskonferanse, håper jeg at det blir en konferanse hele Sudan. Jeg håper også at Darfur-saken får en endelig løsning og at pengene kan brukes i Darfur, Sør-Sudan og resten av Sudan, sier Solheim.

Norge er hittil det eneste landet som har åpnet konsulat i Juba i Sør-Sudan. Det skjedde i 2006, og det jobber rundt 60 nordmenn her.

Leser også:Snakket mye om olje

Fredsavtalen som regjeringen i Sudan og opprørsgeriljaen SPLA (Sudan People's Liberation Movement) undertegnet i mai 2005 i Nairobi, var en historisk fredsavtale som gjorde slutt på den lengste borgerkrigen i Afrikas historie.

Borgerkrigen brøt ut i 1983 og kostet mer enn to millioner mennesker livet i Sudan.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis