Gå til sidens hovedinnhold

Ber Stortinget bruke tvang på kommunene

NHO-sjef John G. Bernander ber Stortinget manne seg opp og sørge for færre kommuner.

Sverige har 290 kommuner, Danmark 98, mens Norge har 430 kommuner. Det er altfor mange, mener Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), som peker på at både næringslivet og et flertall av ordføerne ser fordelen av kommunesammenslåing. Nå etterlyser de politisk handling.

«Frivillighet har ikke gitt noen storm av resultater»

- Stortingets fordømte rolle
- Dårlige kommuner bidrar til en negativ spiral når det gjelder næringslivets vekst og fremgang. Stortinget må nå ikke adbisere fra deres fordømte rolle - nemlig å sikre den forvaltning av landet som gir best mulig resultat. Frivillighet har ikke gitt noen storm av resultater, sier NHO-sjefen til Dagens Næringsliv.

Har spurt ordførerne
NHO har spurt både egne medlemmer og landets ordførere til råds. NHO-sjef John G. Bernander sier at organisasjonens medlemmer - 20.000 bedrifter - vil ha et mest mulig effektivt forvaltningssystem. Videre ser 68 prosent av ordførerne og 81 prosent av rådmennene fordelene ved kommunessammenslåing i en fersk undersøkelse utført for NHO. Økt effektivitet, bedre tjenester og bedre mulighet til å rekruttere og holde på kompetente ansatte er de viktigste begrunnelsene kommunetoppene bruker.

- Samarbeid og interkommunale løsninger er greit, men går for tregt, sier Bernander ifølge Dagens Næringsliv.

Kommentarer til denne saken