Gå til sidens hovedinnhold

Ber UD om hjelp mot russisk mafia

Polfarer Liv Arnesen øynet et lite håp om å få starte på sin ekspedisjon torsdag, men russisk mafia forhindret henne nok en gang. Nå ber hun UD om hjelp.

Over to uker har nå gått siden Liv Arnesen og amerikaneren Ann Bancroft etter planen skulle starte ekspedisjonen over Nordpolen. Gang på gang har de blitt nektet å reise fra Katanga.

- De er blitt nektet i dag og, så de er fortsatt i Kattanga. Liv og Ann har vært optimistiske hele tiden, men nå begynner de å bli fortvilte, sier Liv Arnesens ektemann, Einar Glestad, til TV 2 Nettavisen.

Ekspedisjonen kan ryke

Onsdag hadde den norske ambassadøren i Moskva oppvaskmøte med den russiske konsulen i området, og etter møtet ble Liv og Ann lovet at de skulle få lov til å reise ut til startpunktet torsdag.

Men nok en gang ble de forhindret, da soldater kom og ga beskjed om at det likevel ikke ble noe av flygningen fra Katanga til Cape Arktichesky.

- Nå er det kritisk for hele ekspedisjonen. For nå skulle de allerede vært på isen i 15-16 dager, og de kan ikke gå for langt ut på sommeren hvis de skal komme seg på ski helt til Canada, sier Glestad.

Dersom de ikke kommer i gang i løpet av denne uka spøker det for hele ekspedisjonen.

Håper UD kan påvirke

Torsdag ble også Utenriksdepartementet bedt om å hjelpe til for å løse saken.

- Nå er det ikke noe tegn til noe nye møter der nede, så nå setter vi vår lit til at UD kan hjelpe, og at de kan påvirke personer litt høyere i systemet, sier Glestad til TV 2 Nettavisen.

- Jeg har løpt rundt i hele dag på grunn av dødsdommen i Irak, og har ikke registrert noen henvendelse fra Arnesen, sier pressetalskvinne i UD Anne Lene Dale Sandsten når TV 2 Nettavisen kontakter henne torsdag kveld.

Ikke en prioritet
- Dette er en typisk kontortid-sak, mener Sandsten.

Hun lover likevel å sjekke saken, men klokken 22 torsdag kveld meddeler hun TV 2 Nettavisen at hun nok må nøye seg med å ta kontakt med Norges ambassade i Moskva fredag.

Liv og Ann har avtale med et fransk flyselskap om å bli fraktet i helikopter til startpunktet, men et russisk firma skal ha betalt russisk mafia for å stoppe franskmennene og dermed ekspedisjonen. Årsaken skal være at russerne vil overta flytrafikken i området.

- De blir holdt for narr. Dette er korrupsjon, det er det ikke tvil om, sier Livs ektemann.

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken