Gå til sidens hovedinnhold

Ber USA om hjelp

- USA og FN må presse Israel, sier Libanons statsminister i et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen. Men George W. Bush mener Israel har rett.

Libanons statsminister, Fuad Siniora, sier i et eksklusivt intervju med TV 2 Nettavisen at det internasjonale samfunnet - med USA og FN i spissen - må presse Israel for å stoppe angrepene på Libanon.

- Den libanesiske regjeringen respekterer fortsatt FN. Vi kjente ikke til Hizbollahs operasjon onsdag på forhånd. Men vi fordømmer Israels militære operasjon mot Libanon - flere enn 47 sivile ble drept. Torsdag ba vi FNs Sikkerhetsråd om å samles for å be Israel stoppe aksjonene, sier Siniora på telefon fra Libanon til TV 2 Nettavisen.

Bush støtter Israel
George W. Bush sier imidlertid torsdag kveld at Israel har rett til å gjennomføre angrepene.

- Israel har rett til å forsvare seg, men de må ikke gjøre noe som svekker regjeringen i Libanon, sier han på en pressekonferanse med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Bush holder Syria ansvarlig for den siste utviklingen i Midtøsten, ettersom Syria støtter Hizbollah, gruppen som sto bak angrepet mot Nord-Israel onsdag.

Kraftigste på 24 år
Volden i Midtøsten eksploderte da Hizbollah-geriljaen kidnappet to israelske soldater og drepte åtte andre soldater onsdag. De to soldatene er Ehud Goldwasser (31) og Eldad Regev (26). Israel svarte med det kraftigste luftangrepet mot Libanon på 24 år, og har ødelagt veier, broer, og landets eneste internasjonale flyplass. Torsdag ble 28 sivile libanesere drept. Israel har også innført luft- og sjøblokade mot Libanon. Et norsk vitne beskriver situasjonen i Beirut som «i en film».

Statsministeren ønsker ikke at det allerede spente forholdet mellom Libanon og Israel skal forverre seg, og er svært forsiktig i sine uttalelser. Det skinner imidlertid gjennom at han er misfornøyd med motpartens forhandlingsvilje.

- Er Libanon i krig nå?

- Vi har rett til å forsvare oss. Libanon ønsker ikke krig - vi vil bo i fred. Men Israel viser at de ikke vil løse problemet gjennom forhandlinger gjennom en tredje partner - for eksempel FN, utdyper Siniora, som torsdag sendte brev til USA og FN for å sette i stand et hastemøte for forhandlinger senere på kvelden.

Rett i krisemøte
Samtalen brytes, da statsministeren haster i et krisemøte med resten av regjeringen utenfor hovedstaden Beirut.

Foruten tap av menneskeliv og ødelagt infrastruktur, gir Israels bombing av Libanon store økonomiske konsekvenser. Nå flykter rike turister fra den arabiske verden feriemålet.

Ødelegger turistindustrien
Den libanesiske politikeren George Allam sier til TV 2 Nettavisen at Israel også har en skjult agenda med angrepene.

- Israel vet at Libanon er et turiststed og at over halvannen million turister befinner seg i Libanon. Dette er særlig rike folk fra Golf-statene. Nå flykter mange fra Libanon gjennom grensen til Syria. Den libanesiske økonomien er svært sårbar, og mange som livnærer seg av turisme vil miste jobbene sine, sier Allam på telefon fra Beirut til TV 2 Nettavisen

Allam regner med at landet går glipp av mer enn to milliarder turist-dollar i løpet av sommersesongen.

Også reiser til feriemål i Israel blir kansellert.

Hizbollah truer
Den libanesiske Hizbollah-talsmann Hussein Rahal sier at de vil bombe flere byer i Nord-Israel.

- Neste mål for våre nye raketter er Haifa by og områdene rundt i nord, dersom Israel ikke stopper angrepene mot Beirut og andre steder i Libanon, sier Hussein Rahal til TV 2 Nettavisen på telefon fra Beirut.

Torsdag mistet en israelsk kvinne livet etter at libanesisk gerilja avfyrte over 60 raketter mot israelske mål. I angrepene ble 30 skadet, og en militær flystasjon ødelag. Tusenvis av israelere innesperret i underjordiske bomberom, og sivile israelere rømmer nå landsbyene sine.

Biler med kofferter på taket strømmer sørover fra byen Nahariya, som ble hardt angrepet torsdag. Byen ligger omtrent en mil fra grensen til Libanon. Den israelske kvinnen satt på sin balkong i sjette etasje da raketten traff bygningen.

En sivil israeler ble sist drept nær grensen i august i 2003.

Hastemøte i Kairo
Lørdag skal alle de arabiske utenriksministrene møtes i Kairo til et ekstraordinært møte for å diskutere angrepene mot Libanon og de palestinske områdene. Israels angrep mot de palestinske områdene har vart i to uker. Minst 75 palestinere er drept i angrep fram til torsdag.

Israels ambassdør i Norge, Miryam Shomrat, sier i et intervju med Kanal 24 at hun beklager at uskyldige, sivile blir drept, men at Israels angrep på Libanon er helt akseptabelt.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken