Gå til sidens hovedinnhold

Bergen ber om regn

Nå roper bergenserne på værgudene. Se hvorfor.

(iBergen.no): I Bergen har det vært målbar nedbør 73 døgn i strekk. Det nærmer seg den nåværende Bergens-rekorden som måler 82 nedbørsdøgn (hvorav ett døgn ikke hadde målbar nedbør). Med prognosene som Værvarslingen Vestlandet presenterer ser det ut til å gå mot ny norgesrekord for Bergen for antall sammenhengende nedbørsdøgn. Norgesrekorden lyder på 87 nedbørsdøgn på rad og ble målt i Horni i vestre Bærum i 2000.

Ett hinder
- Norgesrekorden er på 87 sammenhengende døgn med nedbør, men det ser ut til at Bergen vil kunne slå den. Nå er det bare å bite tennene sammen og vente i spenning. Utsiktene er veldig gode. Eneste usikkerhetsmoment er fra onsdag morgen til torsdag morgen som ser ut til å bli en meget tørr periode. Kommer vi over den kneiken går det mot norgesrekord, sier Magnus Anglevik til iBergen.no. Han er meteorologikonsulent hos Værvarslingen Vestlandet.

Han legger også til grunn at det så langt har vært en nedbørrik januarmåned. Så langt har det falt 160 mm nedbør, mot 190 mm som er normalen for hele januar måned.

Et nedbørsdøgn varer fra klokken 0600 til tilsvarende klokkeslett morgenen etter. Det må altså falle noe nedbør i løpet av denne perioden for at det skal registreres som nedbørsdøgn.

Dersom det blir målt nedbør hver dag frem til 23. januar vil Bergen tangere norgesrekorden. Med ett døgn til med målbar nedbør settes det ny rekord, forteller Anglevik til iBergen.no.

Småfisk
Selv om man i vest opplever at det kan regne mye er det ingenting sammenlignet med de store kanonene ute i verden. Bergen som har en årsnormal på 2250 mm nedbør kommer til kort mot verdensrekorden som måler ufattelige 26.467 mm nedbør i løpet av et år. Det vil si – nesten 26,5 meter med nedbør! Denne rekorden ble satt i 1861 i Cherrapunji i India, opplyser Anglevik.

Hos Værvarlingen Vestlandet forteller de også om en værstasjon på Costa Rica som i 1968 målte 355 nedbørsdøgn. Dette er rekord for flest dager med nedbør i løpet av et år. Det er usikkert hvor lenge det lengste strekket med sammenhengende nedbør var.

Og for dem som måtte lure: fra nå er det er kun målbar nedbør som blir tatt med i statistikken. Det betyr at det må være minst én dråpe regn i målebegeret. Dette blir da målt til 0,1 mm nedbør.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken