Gå til sidens hovedinnhold

Bergenser overlevde skjelvet

Bergenseren Merat Behzadzadeh reddet livet, men mistet foreldrene i jordskjelvet i Bam fredag. Redningsarbeiderne konsentrerer seg nå om å ta vare på de overlevende.

Merat Behzadzadeh er bosatt i Bergen, men var på ferie hos familien i Iran da jordskjelvet rammet hjembyen.

- Jeg lå med et skap over meg og en hånd over ansiktet. Det var vanskelig å puste, men jeg klarte det. Etter tre timer hørte jeg broren min lete og fikk ropt til ham, forteller Behzadzadeh til VG.

Skapet var begravd i murstein og jord, men etter to timer klarte redningsmannskaper å få ham ut.

Baby funnet i live
Mandag melder Røde Halvmåne at over 2000 personer er reddet ut av ruinene i live.

En seks måneder gammel baby ble reddet ut av ruinene tidlig mandag morgen, melder statlig fjernsyn. Babyen lå i armene på sin mor, som hadde vært død i minst et døgn.

En mann skal dessuten ha blitt funnet i live etter at en undulat påkalte redningsmannskapenes oppmerksomhet, melder NTB-DPA.

Samtidig stiger tallet på døde.

Begravd søndag
Behzadzadehs foreldre på 83 og 67 år var blant de 25.000 som mistet livet i katastrofen. Søndag ble de begravet. Behzadzadehs søster er fortsatt savnet, og guvernøren i Kerman-provinsen, der Bam ligger, frykter at tallet på døde vil stige til 30.000.

- Det er så mange som er døde. Naboer, venner, sier 39-åringen, som snart reiser hjem etter ferien i hjemlandet.

Letingen fortsetter
Håpet om å finne overlevende synker, men bare siden i går skal 1000 personer ha blitt reddet.

- Letingen etter overlevende fortsetter, med hjelp fra nasjonale og utenlandske redningsarbeidere med hunder, sier Bijan Daftari, leder av Røde Halvmåne i Iran, til nyhetsbyrået IRNA, ifølge AFP. 400 redningsarbeidere fra 16 land deltar i søk og opprydningsarbeidet.

Over 12.000 personer er blitt evakuert med fly til andre steder i landet etter at jordskjelvet rammet byen Bam fredag.

Vil hjelpe overlevende
Iranske myndigheter vil nå konsentrere innsatsen om de mange tusen som er blitt hjemløse og som trenger både mat, vann og tak over hodet, melder BBC.

Norges Røde Kors er mandag morgen i ferd med å klargjøre den første flyforsendelsen til den jordskjelvrammede byen Bam i Iran.

- Nå går vi fra en fase som handler om å berge de levende, til å ta vare på dem som har overlevd. Da trengs det tak over hodet, varme, elektrisitetskapasitet og helse, sier generalsekretær Jonas Gahr Støre i Norges Røde Kors til NTB.

Lasten består av 45 tonn utstyr, blant annet lagerhaller, ulltepper, telt, generatorer og to biler av typen pick up, opplyser nødhjelpssjef Svein Beksrud i Norges Røde Kors til NTB.

Feltsykehus
I løpet av ettermiddagen eller kvelden mandag regner Beksrud også med å kunne sende av gårde et feltsykehus til Iran.

- Vi har nå fått endelig melding fra Iran om at det er behov for et norsk feltsykehus i jordskjelvområdet, og regner med å sende det av gårde i løpet av dagen, sier Beksrud.

- Deler sorgen
Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, ankom mandag den jordskjelvrammede byen, melder Reuters.

- Vi deler sorgene med dere. De omkomne var også våre barn. Vi skal bygge opp igjen Bam, sterkere enn før, sa han på et torg i byen, som ligger rundt 1000 kilometer sørøst for hovedstaden Teheran.

Jordskjelvet som rammet byen fredag morgen målte 6,6 på Richters skala og ødela trolig 80 prosent av byens bygninger.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen