Gå til sidens hovedinnhold

- Berlusconi kan ha skylden

Thorbjørn Jagland (Ap) er ikke overrasket over at det kom til brudd i forhandlingene om EUs første grunnlov under Silvio Berlusconis lederskap.

–Flere har spekulert i at forhandlingene ikke ville gå igjennom under det italienske lederskapet, fordi det fantes dem som ikke ønsket det. Den italienske presidenten er forbundet med politiske tradisjoner mange ikke liker. Dessuten har Berlusconi demonstrert flere ganger tidligere at han ikke har det beste politiske håndlaget, sier leder av Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland til NTB.

Selv mener han sammenbruddet i forhandlingene ikke vil få dramatiske konsekvenser. Det haster heller ikke å gjenoppta forhandlingene om grunnloven, sier Jagland.

–Nice-traktaten gjelder fortsatt, og den kan man leve med. Samtidig har jeg et håp om at forhandlingene vil føre fram under det irske lederskapet fra nyttår.

Jagland vil ikke være med på at forhandlingsbruddet forringer EU-utvidelsen, som han mener er så viktig for Norge.

–EU-utvidelsen vil skje uansett. Det vi har sett nå er resultatet av en demokratisk, politisk dragkamp. Bruddet skaper kanskje en dårligere stemning mellom Spania, Portugal og Polen på den ene siden, og Frankrike og Tyskland på den andre, men jeg tror partene forstår og har respekt for hverandres syn.

Jagland legger til at politiske forhandlinger ofte kan bryte sammen fordi viljen til å inngå kompromisser er mindre når det ikke haster med å finne løsninger.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?