Gå til sidens hovedinnhold

Beslagla pistol etter Youtube-video

Våpeninteressert bodøværing fikk politiet på døra etter å ha lagt ut skytevideo på Internett.

Bodøværingen Marcus Grandheim (28) publiserte 24. februar et videoklipp på YouTube der man hører ham puste tungt før han tasser fram foran kamera og fyrer av en rekke pistolskudd mot himmelen.

Videoen er spilt inn i Hamarøy.

Mandag ettermiddag kom reaksjonen: Politiet avla den våpeninteresserte 28-åringen et besøk og beslagla pistolen, som ifølge Grandheim selv er en Glock 17 replika - en startpistol med løskrutt - som er tillatt i Norge selv uten lisens.

- Jeg blir irritert av å tenke på det
- Jeg fant fram kvittering og lover og regler som beviser at pistolen er lovlig. Men de tok den uansett, uten å oppgi noen grunn. Jeg blir irritert av å tenke på det, sier Grandheim til Nettavisen.

Politiet skal ikke ha oppfattet saken som akutt, men som en ordinær våpenlovsak.

- Vi har ikke tatt stilling til utlevering av dette, men skal undersøke våpenet, sier politiadvokat Lars Brekke i Salten politidistrikt som forklarer til An.no at «politiet må undersøke slike saker».

Grandheim sier til Nettavisen at han har mange våpen, og at han betegner seg som våpensamler. Særlig våpen med historisk verdi er i interessefeltet.

- Men jeg har ingen våpen som kan fyres av og gjøre skade, sier 28-åringen.

Forbauset over reaksjonen
De siste årene har Verden vært vitne til flere skolemassakre og trusler om skolemassakre, alle med det felles at videosnutter som Grandheims er publisert på Internett i forkant.

- Du var vel forberedt på at dette kunne få konsekvenser, Grandheim?

- Nei, det slo meg aldri. Jeg ville vise min interesse, og tenkte aldri at folk ville knytte dette opp mot våpendesperadoer som han fra Finland (en 18-år gammel mann skjøt og drepte åtte personer ved Jokela videregående skole i Tuusala i november, 2007, red. anm.), sier Grandheim.

Her ser du videoen som fortsatt ligger på YouTube:

HTML EMBED

- Fjerner den om politiet vil
Han har ingen planer om å slette videoen, som er spilt inn på Hamarøy, og viser til at det oppgis at det skytes med løskrutt i beskrivelsen av videosnutten, som ligger i tilslutning til videovinduet på YouTube.

Blant ord som «glock», «8mm», «pistol», «automatvåpen», «ammo», står det riktignok også «blank».

- Tror du dette holder for de som ikke er helt inneforstått med våpenterminologi eller ikke orker å lese alt med liten skrift?

- Jeg kan skjønne at det kommer en reaksjon, og hvis politiet ber meg fjerne videoen så skal jeg det. Jeg ønsker ikke å være vrang, sier han.

- Jeg prøver ikke å tiltrekke meg oppmerksomhet, jeg vil bare vise fram interessen min. Kvinner deler videoer om strikking og sko, mens gutter deler videoer om våpen og biler, sier han lattermildt.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie

Kommentarer til denne saken