Gå til sidens hovedinnhold

Beslagsrekordene knuses

Hordalendinger ser ut til å være de verste fartsbøllene.

(iBergen.no) Av de rundt 13.500 som mistet sertifikatetet på landsbasis i fjor, var det litt over 4300 som mistet det for kjøring i ruspåvirket tilstand og nesten 400 for andre forhold som uaktsom kjøring.

Tar flere verstinger
Sjef i Utrykningspolitiet, Odd Reidar Humlegård, mener de høye tallene fra i fjor ikke har noe med at tallet på promillekjørere og fartssyndere har økt så voldsomt å gjøre. Det handler mer om den målrettede innsatsen til politiet.

- Vi tror ikke det er blitt så mye verre. Dette er et resultat av en prioritering vi i UP gjorde for tre år siden der vi bestemte oss for å satse mer på å ta de groveste overtredelsene og mindre av de bagatellmessige. Vår hovedoppgave er å redusere antall hardt skadde og drepte i trafikken, sier Humlegård til iBergen.no.

SJEKK STATISTIKKEN HER

Enorm økning
Av de rundt 7000 bilførerne som mistet sertifikatet for fart i fjor var nesten tusen av disse hordalendinger. Og det blir flere og flere av bilbøllene i fylket.

UP kan skilte med en statistikk som har et solid hopp på førerkortbeslag i forhold til 2006 da de fratok 391 bilførere sertifikatet for fart på veiene i Hordaland.

- I 2007 er tallet 593. En rimelig drastisk økning, sier distriktssjef i UP, Leon Nordanger til iBergen.no.

- Ressursbruken er den samme år for år. Etter min oppfatning så er det mer aggressivitet og det kjøres hardere. Ved gode økonomiske tider så øker også overtredelsene, sier Nordanger.

Når det gjelder rusbeslagene er ikke tendensen like dramatisk.

- Her har vi hatt en økning fra 245 til 283. Men vi har hatt mange flere førere som er tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand. Disse har imidlertid vist seg å ikke ha førerkort eller at de har blitt fratatt førerkortet tidligere, forklarer Nordanger.

Knuste rekorden i sentrum
Hos trafikkavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon har også rekorder stått for fall. Totalt ligger det 206 førerkort i skuffen som er hentet inn for fart. I 2006 var tallet 151.

- Det er vanskelig å tolke disse resultatene. Men jeg tror det er en kombinasjon av at vi jobber mer målrettet inn mot det jeg kaller trafikkriminalitet. Stygge kjøringer i 30- og 50-soner samt kontroller på steder der det er en del trafikkulykker. Vi står der vi ikke ønsker å ha høy fart. Vi har ikke hatt mer aktivitet enn vi hadde i 2006, sier seksjonssjef Jan Gunnar Bøe til iBergen.no.

- Hvor skal dette ende?

- Vi vet ikke hvor vi ender. Håper bare folk tar til fornuft. Det er et lite mindretall som kjører aggressivt og forårsaker ulykker. Ofte ungdommer med minst erfaring i de dårligste bilene med størst motor. Vi har hatt en del smeller med personer i denne kategorien, sier Bøe.

Nesten 7000 tatt av UP
Ser man på enkeltresultater i 2007, så var det 90.693 førere som gjennom politikontroller ble registrert med for høy fart, og 6922 førere fikk førerkortet beslaglagt på grunn av dette, viser foreløpige tall.

I forbindelse med automatisk fartskontroll (fotobokser) ble det i fjor kontrollert over 118 millioner kjøretøy. Dette er en økning på 9,4 prosent i forhold til året før. Overtredelsene ble derimot redusert med 6 prosent til 154.000 overtredelser, av disse ble 1453 personer fratatt føreretten.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken