Gå til sidens hovedinnhold

Besteforeldre mot Jens

Miljøkjempen Erik Dammann (76) har fått nok. Lørdag aksjonerer han og syv av barnebarna foran Stortinget.

- Politikerne lukker øynene for klimaproblemene, sier Dammann, som i 1974 startet folkebevegelsen Framtiden i våre hender.

Mens diskusjonen om nasjonale klimakutt skaper hodebry i den rødgrønne regjeringen, tar Dammann via Besteforeldreforeningen i Framtiden i våre hender til orde for at våre folkevalgte nå må sørge for kraftige utslippsreduksjoner.

- Lukker øynene for problemene
Foreløpig er ikke Dammann imponert over innsatsen. Han synes ikke politikerne tar kampen alvorlig nok.

- Dette er så viktig at man nå er nødt til å gjøre noe dramatisk. Politikerne lukker øynene for klimaproblemene og er ikke villig til å ofre noe, sier Dammann til Nettavisen.

Partienes kappestrid om å love høyest klimagassreduksjon, imponerer ikke Dammann.

- Det blir så lettvint. Politikerne oppfører seg som om det var en gjettekonkurranse om å tenke på et tall. I tilegg baserer regjeringen seg på utregninger som ikke har med de viktigste sidene å gjøre; verken nordmenns flyreiser til utlandet eller vårt økende forbruk som produseres i Kina, er med i beregningen, sier han.

Ny verdensordning
Han mener ingen enda har våget å ta problemet alvorlig nok, selv om han innser at det ikke er lett for regjeringen å love for høye klimakutt.

- Jeg skjønner at Jens Stoltenberg er varsom med å love for mye. Det er snakk om at store reduksjoner i Norge vil gå ut over norsk økonomi, men det holder ikke. Jeg synes det er på tide å diskutere en ny økonomisk verdensordning som kan tåle forandringene miljøet krever. Dette handler om den fremtidlige generasjonens livskvalitet, understreker han.

På lørdag vil Dammann demonstrere sammen med syv av sine barnebarn.

- Jeg har en hel skokk av barnebarn, men foreløpig er det syv som har sagt at de kan, ler han.

Willoch og Kleppe
Blant dem som har underskrevet aksjonens opprop er tidligere statsminister Kåre Willoch, tidligere finansminister Per Kleppe, tidligere leder i Arbeiderpartiet Reiulf Steen, tidligere leder i SV Kjellbjørg Lunde, tidligere miljøvernminister Rakel Surlien, tidligere sjef i Norges Bank Hermod Skånland, biskopene Finn Wagle og Ole Hagesæter, klimaforskerne Hans Martin Seip og Sigbjørn Grønås, forfatterne Ebba Haslund og Inge Eidsvåg.

- Tidenes mageplask
Fredag slipper Statistisk sentralbyrå (SSB) ferske tall for utslipp av klimagasser i Norge. Ifølge leder i Natur og Ungdom, Lars Haltbrekken vil det trolig bli lite lystig lesing.

- Jeg tror ikke på en dramatisk forbedring i og med at vi ikke har sett tiltak som skal redusere utslippene i vesentlig grad, sier Haltbrekken til Nettavisen.

Han venter nå i «åndesløs spenning» på regjeringens klimamelding.

- Jeg konstaterer at det har tatt regjeringen nesten to år å komme med klimameldingen, så nå få vi håpe at de har brukt tida på en grundig og god jobb og derfor kommer med grundige utslippskutt, sier Haltbrekken.

På Aps landsmøte lovet Statsminister Jens Stoltenberg 30 prosents reduksjon i CO2-utslippene innen 2020, og Haltbrekken har høye forventninger om regjeringens klimamelding.

- Det vil bli tidenes mageplask dersom Stoltenberg nå ikke følger opp talen med konkrete tiltak, sier han.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken