Gå til sidens hovedinnhold

Betal 200 kroner - få 1500 tilbake

Betal 200 kroner - få 1500 kroner tilbake i flere år fremover. Noen medlemsskap er mer lønnsomme enn andre.

Er du kunde i DnB Nor eller Postbanken bør du også vurdere en innmelding i OBOS eller et av landets mange boligbyggelag.

Årsaken er at paraplyorganisasjonen Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) på vegne av landets boligbyggelag (OBOS, BOB, osv) har fremforhandlet en gunstig avtale med DnB NOR og Postbanken.

På papiret ser avtalen unektelig svært god ut. Betal 200 kroner i året og spar opp til 1500 kroner årlig i renteutgifter på boliglånet.

Fra 0,04 til 0,2 prosentpoeng lavere rente
En nærmere studie av DnB Nors betingelser (se tabell nederst) viser at banken reduserer boliglånsrenten for NBBL-kunder med mellom 0,04 prosentpoeng og 0,2 prosentpoeng sammenlignet med bankens best kunder - helkundene.

Det gir penger i kassa. Å opprettholde et medlemsskap i et boligbyggelag tilknyttet NBBL koster vanligvis 200 kroner per år. Avhengig av størrelsen på boliglånet sparer NBBL kunder derfor mellom 300 og 1500 kroner i renteutgifter hvert eneste år. Det viser NA24s beregninger.

Sparer mellom 300 og 1500 kroner årlig
Ett NBBL medlem som har et boliglån på to millioner kroner med 75 prosent belåningsgrad tilbys en effektiv rente på 3,23 prosent i DnB Nor (vi holder førstehjemslån utenfor). Såkalte helkunder (kunder som bruker mange av DnB Nors finansprodukter) tilbys en effektiv rente på 3,28 prosent for det samme lånet. Differansen på 0,05 prosentpoeng gir en besparelse for NBBL-medlemmet på 1000 kroner årlig i renteutgifter.

Dersom lånet størrelse er én million kroner oppnår NBBL-medlemmer en effektiv rente på 3,58 prosent, noe som er 0,04 prosentpoeng lavere enn helkundene. Her blir den årlige besparelsen 600 kroner.

Aller mest sparer NBBL-medlemmer som har et lån på mellom 500.000 og én million kroner. Rentedifferansen til helkundene er 0,20 prosentpoeng i NBBL-medlemmets favør. Nå blir besparelsen 1500 kroner årlig 8boliglån på 750.000 kroner). Slett ikke verst for et medlemskap som koster 200 kroner årlig.

NA24 har tatt utgangspunkt i at kravet til å oppnå NBBL-fordelen i DnB Nor er at man allerede er helkunde eller totalkunde. Dersom DnB Nor ikke krever programpakke for NBBL-medlemmer blir besparelsen enda større.

Rentedifferansen mellom DnB Nor kunder som ikke er programkunder og NBBL-medlemmer er 0,37 prosentpoeng for bolig lånet på to millioner kroner. Det utgjør hele 7400 kroner i sparte renteutgifter for medlemmer. NA24 har imdilertid ikke fått bekreftet fra DnB Nor om NBBL-medlemsskapet krever at man allerede er total- eller helkunde.

Finnes enda billigere tilbud
En kikk på Finansportalens boliglånsbarometer viser at DnB Nor og NBBL-vilkårene for boliglån hevder seg bra i konkurransen sammenliknet med konkurrentene.

Men for deg som vil ha enda billigere lån er det fullt mulig.

De landsdekkende bankene Sparebanken Hedmark, Landkreditt Bank, Storbrand Bank og Sparebank 1 Hallingdal har alle boliglånstilbud som er minst like gode eller billigere enn kombinasjonen DnB Nor/NBBL.

- Utnytt tilbudet
Men er du først kunde i DnB Nor, og ikke har planer om å bytte bank, er det ingen vits i å nøle med et NBBL-medlemsskap.

- Det er billig å melde seg inn i NBBL og du tjener raskt inn medlemsavgiften på 200 kroner året, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til NA24.

Han nøler derfor ikke med å anbefale medlemsskap.

- I tillegg til rentetilbudet nyter du også godt av boligbyggelagenes andre medlemstilbud, minner Pedersen om.

Forhandlingsstyrke
- Med 800.000 medlemmer er vi landets fjerde største medlemsorganisasjon. Det gir oss styrke til å forhandle fram gode avtaler, sa administrerende direktør Ralph Norberg i NBBL i et tidligere intervju med Nettavisen.

Han understreket at du kan bli medlem i et boligbyggelag uten å bo i et borettslag.

NBBL har omlag 450.000 medlemmer som ikke bor i et borettslag.

Kommentarer til denne saken