Gå til sidens hovedinnhold

Betal 60.000 - spar 296.800

Uhyre gunstig regnestykke for deg som tror på sentralbanksjefen.

Økte krav til egenkapital, strengere soliditetskrav fra Finanstilsynet og en normalisering av styringsrenten til Norges Bank vil om få år gi en boliglånsrente på cirka syv til åtte prosent. Det mener både sentralbanksjef Øystein Olsen og et kobbel av renteeksperter.

Dersom de får rett bør du skynde deg til banken å binde renta. Det kan du tjene stort på i mange år fremover.

Minst to prosent lavere rente
En gjennomgang av bankenes rentetilbud på Finansportalen viser at du kan sikre deg en rente som ligger to til tre prosent lavere enn det andre vil måtte betale i årene fremover.

Som tabellen nederst i saken viser kan du binde renta over ti år til en rente på mellom 4,75 og 5,0 prosent dersom du slår til nå.

Det betyr riktignok at du vil tape på bindingen de første par årene, for de beste flytende rentene ligger nå på 3,4 og 3,6 prosent. Men det det lille du taper på de to tre årene til renten er "normalisert" vil du ta igjen til gangs dersom du i seks syv år kan nyte godt av en rente to til tre prosentpoeng under den flytende.

Du taper først 60.000
Tar vi utgangspunkt i et lån på to millioner kroner med en finaniseringsgrad på 75 prosent (25 prosent egenkapital) viser tabellen under at snittet av de 10 beste fastrentene over ti år er 4,88 prosent. Snittet av de ti beste boliglån med flytende rente er 3,53 prosent.

Det gir en rentedifferanse i favør av flytende rente på 1,35 prosent, noe som betyr at du vil betale 26.994 kroner mer i renter i året dersom du slår til nå og binder renten på ti år. Dersom vi tar sentralbanksjefens ord for god fisk så vil imidlertid rentedifferansen i favør av flytende rente bli mindre siden den skal stige jamnt frem til den er "normalisert" om tre år. For romslighetens skyld sier vi at rentedifferansen i snitt i favør av flytende rente er ett prosentpeng årlig de neste tre årene. Det betyr i så fall at du vil måtte betale 20.000 mer årlig i renter de neste tre årene hvis du går for fire års binding (inflasjon og skattefradrag på renter ikke medregnet).

Så sparer du 296.800
Men så endrer situasjonen seg drastisk. Dersom Olsen får rett, og vi for romslighetens skyld sier at snittrenten på boliglån om tre år er syv prosent, vil du tre år fra nå begynne å ta igjen det tapte.

En rentedifferanse om tre år fra nå på 2,12 prosent betyr at du vil betale 42.400 kroner mindre i renter per år enn om du velger å bli sittende med flytende rente. Tar vi for gitt status quo i de syv resterenede bindingsårene (dersom du tegner tiårs fastrente nå) vil du totalt i syvårsperioden 2016 til 2023 spare 296.800 kroner i renter (inflasjon og skattefradrag på renter vil redusere fordelen noe).

Fristende, men usikkert
Det uhyre gunstige regnestykket kan altså oppsummeres med følgende spørsmål: Vil du betale 60.000 kroner mer i renter de neste tre årene for å spare 296.800 kroner de påfølgende syv årene?

Husk imidlertid før du løper til banken for å binde at å spå om renten er en øvelse så vanskelig at selv sentralbanksjefer kan bomme.


Mer fra Nettavisen:

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken