Gå til sidens hovedinnhold

Betaler elever for informasjon

Amerikanske skoleelever kan nå tjene flere tusen kroner for opplysninger om medelever med våpen eller narkotika. Kritikerne frykter konsekvensene av tystingen.

Det er de mange skyteepisodene og problemer med narkotika som nå har fått skoler over hele USA til å innføre «Student Crime Stoppers» - et program der elevene trekkes aktivt inn i jobben med å bekjempe kriminaliteten på skolene.

Virkemidlene er uvanlige, og kan for mange elever bli lønnsomme. Skolene vil ha informasjon om elever som har våpen, narkotika eller alkohol med seg, og ber medelevene om tips. Også informasjon om andre brudd på skolereglene belønnes, melder nyhetsbyrået AP.

Betalingen varierer, fra rene penger til gavekort, pizza og parkeringsplass på skolen.

- For barn i denne alderen er det vanskelig å fortelle om sine jevnaldrende. Dette gir dem en mulighet til å si fra hvis de vet noe som kan hjelpe oss til å gjøre en arrestasjon, sier James Kinchen, en vise-rektor i Houston County i Georgia.

Kinchen tilbyr elvene opptil 100 dollar (625 kroner) for å melde fra om mindre regelbrudd, som vandalisme og tyveri. For informasjon om kriminelle aktiviteter eller planer om slik aktiviteter der våpen er inne i bildet, er belønningen 500 dollar (ca 3100 kroner).

Tystere
Virkemidlene har mange støttespillere, men møter også krass kritikk fra flere hold. Kritikerne mener dette skaper tystere, og frykter at dette vil ødelegge tilliten mellom elever og dermed også ødelegge miljøet på skolene.

- Det er svært få ting jeg kan tenke meg som vil være mer effektivt for å ødelegge skolemiljøet, sier psykologiprofessor Bruce Marlowe ved Roger William University.

Kritikerne peker også på muligheten for at elever vil levere falske anklager mot medelever, og plante våpen eller narkotika hos dem, for å få belønningen.

Rundt 2000 skoler over hele USA er med på Student Crime Stoppers-programmet, som ble startet i 1983.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken