Gå til sidens hovedinnhold

Betaler grunneierne for vind

Statkraft har gått med på å betale grunneierne ekstra for vinden når de skal bygge vindmøllepark på Hitra. Men de har ikke blitt enige om hvor mye vinden skal koste.

Prisen for vinden på Hitra er et stridstema i forhandlingene mellom vindmølleutbygger Statkraft og grunneierne i området.

Grunneierne hevder at eiendomsretten ikke bare omfatter både grunnen, men også vinden.

- Ja, så lenge man utnytter den til kraftproduksjon, så er det jo en ressurs - istedenfor vann eller olje, sier grunneier Paul Strøm til TV 2.

25 vindmøller

Parken skal inneholde 25 vindmøller når den står ferdig neste år. Prislappen er på nesten en halv milliard kroner.

Anleggsarbeidene er allerede godt igang, selv om partene ikke er blitt enige om betalingen til grunneierne.

Erkjenner prinsippet

Forhandlingene har trukket i langdrag, men Statkraft har nå erkjent prinsippet om eiendomsrett til vinden.

- Ved at grunneierne får ta del i gevinsten av produksjon, så har de på en måte eiendomsrett også til vinden som blåser over den gunnen de eier, medgir informasjonssjef Knut Fjerdingstad i Statkraft til TV 2.

- Neppe rik

Ti grunneiere er berørt av utbyggingen, de fleste av dem gårdbrukere. Hvor mye vinden på Eldsfellet skal bringe inn på kontoen, pågår det en hard dragkamp om. Men ingen av dem har særlig tro på at vinden skal blåse rikdom inn på gården.

- Det tror jeg neppe. Aldri i verden. Kanskje et lite pluss på den gårdsdriften vi driver, men rik blir vi ikke av det, sier Strøm.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem