Nå har du og syv venner mulighet til å spise med verdens tredje rikeste mann, finanslegenden og USAs favorittleder, Warren Buffett. Hvert år selger Buffett tilgjengelighet til seg selv, i form av en «Power Lunch» for åtte på nettauksjonen eBay.

Så langt er høyeste bud på 52.100 dollar, tilsvarende 343.000 kroner etter dagens kurs, men dette kommer nok til å være småpenger i forhold til vinnerbudet.

Fjorårets høyeste budgiver var det kanadiske investeringsselskapet Salida Capital, som betalte 1,68 millioner dollar, vel 11 millioner kroner, og det var mye billigere enn året før.

Da var det en kinesisk fondsforvater som hostet opp 2,11 millioner dollar, vel 14 millioner kroner etter dagens kurs. Det er også det dyreste kjøpet noensinne på ebay.

Gir bort pengene
Siden 2003 har disse årlige auksjonslunsjene dratt inn mange millioner dollar som har gått til stiftelsen Glide. Dette er en stiftelse som hjelper de hjemløse og fattige i San Francisco, og som Buffetts avdøde kone engasjerte seg sterkt i.

Investoren som er født 30. august 1930 forsøker da også å gi kjøperne valuta for pengene, noe som gjør at måltidene ofte varer mer enn tre timer.

- Ingen har bedt om å få pengene igjen, sier han, ifølge Associated Press.

Tidligere har Buffett meldt at han skal gi bort 85 prosent av sin personlige formue, som er skapt via investeringsselskapet Berkshire Hathaway. Store deler av pengene skal gå til stiftelsen Bill og Melinda Gates har opprettet for å fremme helse- og utdanningsfremmende tiltak verden over.

Årsaken til at folk er villige til å hoste opp så mange millioner kun for å få en begrenset tid med den styrtrike investoren skyldes nok at de håper de kan få noen tips.

Under har NA24 listet opp en god del av tipsene legenden har gitt sine egne aksjonærer.

Svindyre råd gratis
* Hold hodet kaldt og ikke bli oppildnet selv om noen analytikere anbefaler aksjen.

* Du må ha det rette temperamentet slik at du kan ta bestemmelser uavhengig av andres handlinger. Du må ha en filosofi og egenskapen av å tenke uavhengig.

* Du trenger ikke å være ekstra smart for å lykkes som investor. Det spiller ingen trille hva andre mennesker tror om aksjen. Det som betyr noe er om du vet nok til å evaluere selskapet.

* Du skal kunne skrive ned markedsverdien på selskapet på et papir for så å fortsette med at selskapet er verdt mer enn det fordi...- dersom du ikke kan fullføre setningen skal du ikke kjøpe aksjen.

* Nøkkelen er å ikke bli forført av ville ideer, men i stedet følge det fundamentale år ut og år inn.

Flere gode råd
I et brev til selskapets aksjonærer nevner Warren Buffett blant annet hva han leter etter hos selskaper han vil investere i.

* Sats på handler som du forstår

* Som har fordelaktig langsiktig økonomi

* Dyktig ledelse du kan stole på

* Fornuftig prislapp

* Langsiktig konkurransefortrinn

Vollgrav
Det Buffett betegner som en virkelig god investering er selskaper med en vollgrav som sørger for fantastiske utbytter på den investerte kapitalen. Han mener at kapitalismens vesen garanterer at konkurrenter til stadighet vil angripe selskaper med store utbytter, og at en vollgrav i form av enten å være lavkostnadsprodusent eller å inneha en sterk merkevare, som for eksempel Coca-Cola, er essensielt for å kunne opprettholde suksessen.

I likhet med de fleste andre av oss mener også han at dess bedre ledere selskapet har jo bedre er det, men han sier også at dersom et selskap må ha en stjerne for å produsere gode resultater er ikke selskapet i seg selv noen stjerne. Da selskapets styrke vil forsvinne når superlederen gjør det.

Han har også et råd til hva man overhodet ikke må investere i.

- Fly er skrekkelig
Buffetts skrekkeksempel er et selskap som vokser hurtig, krever store kapitalinnsprøytninger, for å skape veksten, og som så tjener lite eller ingen penger. Hans eksempel på en slik forretning er flyselskap.

Han mener også at et varig konkurransefortrinn har vært unnvikende helt siden Wright-brødrene tok sin første flytur, og mener at en fremsynt kapitalist ville gjort sine etterfølgere en stor tjeneste om han hadde skutt ned Orville Wright.

Selv skammer han seg over at han i 1989 kjøpte seg opp i U.S. Air. Dette er en handel han mener at han var veldig heldig med, da han i 1998 ble kvitt selskapet, og det med fortjeneste. I tiåret som fulgte gikk U.S. Air. konkurs to ganger.

Ekstrem kursoppgang
Rådene til Buffett kan for mange virke som enkle løsninger, noe han selv er fullt klar over. Men Buffetts historie viser at han har mer enn gjennomsnittlig «fingerspitzgefühl» på hva som er gode investeringer.

«Orakelet fra Omaha» som Buffett ofte blir omtalt som, da Berkshire Hathaway holder til i Omaha i Nebraska, ble på Forbes siste rikingliste i mars kåret til verdens tredje rikeste med en formue på 47 milliarder dollar. For et par år siden ble han regnet som verdens rikeste, men aksjekollapsen som oppstod i forbindelse med finanskrisen tok et kraftig innhogg i formuen.

Da Buffett kjøpte seg inn i Berkshire Hathaway, som var et tekstilselskap, i 1962 lå aksjekursen på rundt syv dollar per aksje. Da han tok over kontrollen i selskapet i 1965, lå kursen på 18 dollar per aksje.

Det var først i 1969 at Buffett omgjorde Berkshire Hathaway til et investeringsselskap, og siden den gang har kursen gått til himmels.

Selskapet har gjort det bedre enn S&P 500-indeksen i nesten alle årene Buffett har ledet selskapet.

I dag er kursen på A-aksjene USAs dyreste med 105.120 dollar per stykk, og det etter et kraftig fall siden toppen i 2008.

Aksjeprisen har blitt så høy fordi Buffett ikke har splittet aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør.

Årets auksjon varer til fredag, så dersom dette er noe du ønsker å bruke sparepengene dine på er mulighetene fortsatt til stede.