- Bruttoomsettingen på utenlandske nettspill i år ligger på anslagsvis 6-7 milliarder kroner. Det er snart like mye som omsettingen til Norsk Tipping, sa Trond Giske på en pressekonferanse i dag.

Norsk Tipping hadde i fjor spillinntekter på nær 10 milliarder kroner.

Giske frykter at spill på nettet vil eksplodere i omfang om staten ikke griper inn mot virksomheten. Hensikten med forbudet er å unngå at folk blir spilleavhengige.

- Om vi er passive overfor virksomheten, så vil det være som å gi opp. Vi skal ha spill til glede, men ikke til last, sa Giske.

Det foreslåtte forbudet skal nå ut på høring og høringsfristen er satt til 13. februar. Etter planen skal forslaget sendes til Stortinget i løpet av våren 2008.

Se opptak av pressekonferansen her.

200 telefoner
At det åpenbart vil bli lett å omgå et betalingsforbud er ikke Giske bekymret for. Han viser til at det at det allerede fins mange lover og regler som det er lett å omgå. Giske avviser også at en lisensordning for utenlandske spillselskaper har noe for seg.

- Selskapene vil fortsatt tilby alle mulige spillprodukter i utlandet, så da har vi ikke kommet en millimeter lenger, sa Giske.

Flere av de utenlandske selskapene tilbyr ofte bedre odds enn Norsk Tipping, men Giske er ikke bekymret for at norske spillere får et dårligere tilbud.

- Oddsene er underordnet de sosiale problemene spilleavhengighet medfører, sa Giske.

Rune Timberlid, informasjonssjef i Lotteritilsynet, kunne opplyse at cirka 200 personer i løpet av et år har ringt Hjelpelinjen for spilleavhengige for å få hjelp med spilleavhengighet knyttet til pokerspill på nettet.

- Handler om penger
Spillobbyen hadde samlet seg på kafeen Stopp Pressen, et steinkast unna Giskes pressekonferanse.

- Dette handler om penger, ikke om spillavhengighet. Ladbrokes har drevet med spill 125 år. Vi har på ingen måter dårligere forutsetninger til å ta hånd om spilleavhengige enn det Norsk Tipping har, sa rådgiver Hanne Hollstedt i Ladbrokes.

Ladbrokes har saksøkt staten fordi de ikke får konsesjon til å tilby pengespill i Norge. Saken skal opp i februar.

- Misvisende
Hans Martin Nakkim, rådgiver i Betsson, mener at tallene som Giske presenterte på pressekonferansen er misvisende.

- En bruttoomsetting på 6-7 milliarder kroner betyr at spillerne har betalt inn 500 millioner kroner til en milliard. En tusenlapp kan spilles slik at den gir en omsetning på for eksempel 15.000 kroner, sa Nakkim.

Han betegner Norsk Tippings markedsføring som aggressiv.

- En gjennomsnitts pokerkunde hos oss bruker 180 dollar i året - cirka 1000 kroner. Gjennomsnittskunden hos Norsk Tipping bruker det dobbelte - cirka 2000 kroner i året, sa Nakkim.